2024-09-24 350 浏览
📌 盈苑海鮮酒家 - 土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖🗓(24/9) 星期二 ⏰ 晚上7點左右    💈特式:最近發現,原來係我地頭新開左間海鮮酒家,見今日又係咁大雨,都唔想去離屋企太遠嘅地方搵食,就梗係襯呢個機會去試下啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:酒樓新開張都推出不少孖寶/三寶/套餐等等優惠,價錢都幾吸引,等我同大家講下🫖味道先。🔥🐥炭香窯燒雞孖寶套餐 $2️⃣3️⃣8️⃣ - 呢個套餐包左原隻燒雞,再加指定8款小菜任選其1,隻雞本身散叫都要188蚊,而家加50蚊就有多個小菜認真抵食。炭香窯燒雞係即叫即燒,唔係預先燒定,所以一上枱非常熱辣辣,隻雞食落新鮮仲要好大隻,雞皮燒得香脆,肉質仲保留到嫩滑多汁。孖寶小菜就揀左盈苑小炒王,雖然係套餐,但份量一d都唔馬虎,而且火喉十足,蝦乾/魷魚等比較高價嘅食材份量都好多,一d都無揸流攤。🌶豉椒炒白貝 $8️⃣8️⃣ - 店員首推呢個期間晚飯推介,呢個價錢有咁嘅份量真係相當合格,白貝新鮮大隻又無沙,炒得有鑊氣,惹味十足,不過再辣少少就會仲好。🍊🐷陳皮一字骨 $1️⃣2️⃣8️⃣ - 呢個一字骨係有做先酥炸呢個步驟,整體幾出色,真係食到陳皮香味,調味適中又入到味,唔
🗓(24/9) 星期二 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

盈苑小炒王

豉椒炒白貝

🍊🐷陳皮一字骨 $1️⃣2️⃣8️⃣ - 呢個一字骨係有做先酥炸呢個步驟,整體幾出色,真係食到陳皮香味,調味適中又入到味,唔會外濃內淡。
陳皮一字骨

🥭🦐香芒脆蝦球 $1️⃣6️⃣8️⃣ - 呢個擺盤已經相當吸引,蝦球炸得香脆,而且好巨型,配以新鮮芒果/菠蘿,同埋沙律醬,清新可口。
香芒脆蝦球

🍵陳皮紅豆沙 - 酒樓最尾仲送上甜品陳皮紅豆沙,陳皮味幾香,紅豆夠淋綿,算係合格以上。
陳皮紅豆沙

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 酒樓茶種類普遍都係普洱/水仙/香片/鐵觀音等等,咁佢都有齊呢d最普遍嘅品種,茶香都係正常酒樓水平。

🍽環境:餐廳新開張無耐,所以地方非常新淨企理,燈光亦好充足光猛,環境都足夠闊落,近收銀處個海鮮缸都好乾淨,同擺左大量游水海鮮。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:部長樓面服務都好好,唔會有參差情況出現,見佢地會好留意客人需唔需要加水/加茶/換碟等服務,見到客人叫左燒雞都會主動提供手套及鉸剪。

💰💸價錢:叫左一個套餐,再加三個小菜,份量足足夠四位食,計埋加一同茶先都只係$7️⃣0️⃣0️⃣左右,如果除返4個人份量嚟講都算抵食。

🐲💬總結:有時食得多日本菜/韓國菜/泰國菜/火鍋/燒肉,都會想去下酒樓食返下傳統茶樓中菜,呢間離我屋企又近,質素又唔錯,值得再幫襯。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❣️
2024-09-24
盈苑小炒王
陳皮一字骨
香芒脆蝦球
這間新開張的酒樓都趕上了現在的窯雞熱潮,有性價比超高的窯燒雞套餐,真的可以一試!窯燒雞孖寶(238元)基本上每檯都會叫的一個套餐,性價比很高,單點半隻吊燒雞就已經要128元了,但這裡是一整隻,還有多一個小菜!窯燒雞比想像中的要大隻,而且燒得皮脆肉嫩的,整隻雞的油脂很夠,所以燒完以後肉質也不會發乾,雞裡面放了大量的香草,所以味道是偏濃郁的!一隻夠2—3人吃!另一份小菜我們就選了鮑魚啫啫排骨煲,上菜的時候還是熱辣辣,味道很香濃帶點焦香,排骨和鮑魚都裹滿醬汁,吃起來特別惹味,排骨肉有彈性,鮑魚爽滑。冰鎮咕嚕肉(138元)非常大的一碟咕嚕肉,用上冰鎮,儀式感滿滿的!本身的咕嚕肉就炸得外脆內嫩了,肉質很有彈性,酸甜味十足。而且配上冰後,一冷一熱的口感挺特別的,放久了還是脆的!虎皮椒爆黑豚肉(138元)這個是下飯神品,味道帶點辣,炒得挺有鑊氣的,連著辣樣和黑豚肉一起吃就特別香了!黑豚肉有醃過,所以肉質挺嫩的!

窯燒雞孖寶(238元)

冰鎮咕嚕肉(138元)

虎皮椒爆黑豚肉(138元)

2024-09-20
2024-09-19 384 浏览
呢日中午去咗土瓜灣新開嘅 "盈苑海鮮酒家" 飲茶,位於欣榮商場1樓,係土瓜灣地鐵站步行8分鐘就到。入到店內,裡面裝修簡約明亮,地方寬闊,枱與枱之間沒有擠迫感,感覺舒服。看看餐牌先,點心時段有早上、中午及下午茶,另外可揀商務套餐或孖寶套餐,以及晚市都有多款小菜選擇,真的很不錯呢 ~星級乾炒安格斯牛河      $108碟牛河一到,已經聞到好香,用咗祕製豉油同紫洋蔥、芽菜同蔥炒到香噴噴,牛河沾滿醬汁,但一啲都唔油膩,加上河粉特別滑溜,都忍唔住大口大口咁食,到戲肉安格斯牛,更係又嫩又滑,牛味好濃,面層灑上芝麻,讚!晶瑩鮮蝦餃      $38.8蝦餃餡料飽滿,蝦肉新鮮都好大隻,外皮晶瑩剔透,皮薄餡靚,爽口足料。銀湖百花釀魚肚      $38.8魚肚用蝦滑去釀,質地軟綿帶點咬口彈牙,口感細嫩又唔會過腍,味道清淡,食落唔錯。蜂巢芋角      $33.8點心必食之選,芋角都幾大個,外層炸至金黃,非常鬆脆可口,裡面餡料滿滿,芋蓉口感綿密,肉碎惹味可口。家鄉煎薄罉      $30.8煎薄罉係港式酒樓嘅點心,內有蔥花及蝦米,煎至金黃香脆,令人食到唔停口,必點食物之一。蜆介綾魚球       $28
星級乾炒安格斯牛河      $108
蜂巢芋角

家鄉煎薄罉      $30.8
家鄉煎薄罉

蜆介綾魚球       $28.8
炸得金黃香脆嘅鯪魚球,肉質鮮嫩,裡面加咗蔥粒,爽口彈牙,沾上蜆介醬食,更加惹味。
蜆介綾魚球

煎釀尖椒       $27.8
煎釀三寶入面通常以尖椒最受歡迎。呢款鯪魚肉釀尖椒,煎得好香脆,尖椒微辣,魚肉新鮮,淋上醬汁,美味可口。
煎釀尖椒

蒜香蒸排骨       $25.8
幾大粒嘅排骨,而豆腐就吸入咗排骨嘅肉汁,排骨濃香鮮嫩,加埋蒜蓉更滋味。
蒜香蒸排骨
蜆介綾魚球
煎釀尖椒
蒜香蒸排骨
2024-09-10 594 浏览
走進舊城區覓食,去了家酒樓吃東西,午市時間坐無虛席,看來挺受街坊歡迎欵。環境裝修優雅舒適,另有包房可以預訂的。食物選擇算是多的,價格不算太貴🙈。-包點去到酒樓吃點心,當然會點包來吃😌,熱辣辣的包點真香。點了蛋黃蓮蓉壽桃 ($16/隻) 和黑金流沙奶黃包 ($35.8)。粉色的壽桃造型可愛,包質鬆軟味道香甜,裡有原個蛋黃配蓮蓉,所以口感挺豐富。熱辣辣吃的奶黃包要小心點,因為奶黃一湧而出😂。奶黃帶起沙的口感,配著包吃挺配合的。-銀湖百花釀魚肚 HKD$39.8一份有三件份量,賣相雖然平凡,是個鮮味的組合但吃起來挺特別的。蝦肉爽口彈牙,魚肚質感軟滑,吸入湯汁更為入味,湯汁鮮味不會太咸。-爐蜜汁叉燒王 HKD$138賣相吸引的燒味,原條厚切切件送來。看得到肥瘦相隔的,吃起來肉質軟腍,是肥而不膩的質感。醬汁味道濃厚,微甜帶點咸味,這個挺好下飯欵。-香燒乳鴿 HKD$48這個價錢不貴欵,一隻切成四件挺方便吃的。現點現做的乳鴿,有皮脆肉嫰的質感,帶點肉汁感覺可以欵。-甜品酒樓的點心也有不少選擇,點焦糖燉蛋 ($23.8)和杞子桂花糕 ($33.8)。焦糖燉蛋質感香滑,味道香甜奶味重,面層有微脆的焦糖

包點

銀湖百花釀魚肚 HKD$39.8

爐蜜汁叉燒王 HKD$138

香燒乳鴿 HKD$48

甜品
酒樓的點心也有不少選擇,點焦糖燉蛋 ($23.8)和杞子桂花糕 ($33.8)。焦糖燉蛋質感香滑,味道香甜奶味重,面層有微脆的焦糖,吃起來口感豐富。杞子桂花糕是晶瑩剔透的賣相,清甜的質感滑溜溜的,挺喜歡桂花的香味。
2024-09-08
3天前 0 浏览
何仔係土瓜灣附近返學🏫,佢話住附近嘅同學都話盈苑海鮮酒家 好食。今日學校有活動,我就帶哂大家去盈苑飲茶。星期六下午約1點🕐到達,酒樓地方好大,但坐冇虛席🫢。氏今日叫左啲點心同埋小食小炒試下🥰。椒鹽魷魚鬚 表面一層薄薄炸漿酥脆香口,魷魚鬚🦑軟腍嫩滑,魷魚味道鮮香。八味脆豆腐 豆腐外脆內嫩,十分香口惹味😋。香燒乳鴿 乳鴿🐦肉嫩濕潤,內味鮮香,外皮香脆乾身🥰。珍菌蝦球伊麵 蝦球🦐爽口彈牙,雜菌菇味鮮香,配搭軟滑柔韌嘅伊麵及上湯一齊食,十分好味😋。養生棉花雞 百花釀魚肚 魚肚腍滑鬆軟,吸收咗上湯,味道極鮮,配搭嫩滑雞肉或鮮甜嘅墨魚滑,簡直絕配🥰。沙爹金錢肚 金錢肚份量十足,炆得軟腍入味,帶微微沙爹香味😋。鮮蝦菜苗餃鮮蝦燒賣皇 一口鮑魚燒賣 晶型筍蝦餃 原隻鮮蝦腸 4️⃣款點心都做到皮薄餡料飽滿,蝦肉爽滑彈牙,燒賣蝦肉與豬肉比例啱啱好,肉味鮮香😋。春風得意腸 粉皮軟熟滑溜,包住爽口鮮甜蝦及香脆脆麵條,口感豐富,香口美味😍。雲花墨西哥叉燒包 黑金流沙包 包皮熱辣辣🔥又軟熟,奶黃流沙餡,口感幼滑,蛋味鹹香😋。叉燒包面上的墨西哥麵皮,香甜酥脆,配搭同樣蜜味香甜的叉燒肉餡,簡直絕配。荷葉珍珠雞 珍珠雞材料豐

椒鹽魷魚鬚
表面一層薄薄炸漿酥脆香口,魷魚鬚🦑軟腍嫩滑,魷魚味道鮮香。

八味脆豆腐
豆腐外脆內嫩,十分香口惹味😋。

香燒乳鴿
乳鴿🐦肉嫩濕潤,內味鮮香,外皮香脆乾身🥰。

珍菌蝦球伊麵

養生棉花雞
百花釀魚肚

沙爹金錢肚
金錢肚份量十足,炆得軟腍入味,帶微微沙爹香味😋。

鮮蝦菜苗餃

春風得意腸

雲花墨西哥叉燒包
黑金流沙包

荷葉珍珠雞
珍珠雞材料豐富,熱辣辣🔥又軟糯嘅糯米飯吸收咗餡料的鮮香肉汁,好好食🥰。

金珠小雞鹹水角
雞仔🐤外形趣緻可愛,口感香脆軟糯,餡料十足。

養顏薑汁糕
糕底質感軟滑柔韌,味道香甜帶陣陣薑味😋。

焦糖燉蛋
燉蛋蛋味香濃,口感十分幼滑,配搭焦香味甜的脆糖面,勁好味😍。

聽聞晚市嘅窯雞🐓都非常出名,等我下次你試下佢地嘅晚飯先😋。
2024-09-28
用餐时段
街坊推介依開新開既酒樓,原本都抱住試伏心態去試,點知幾有驚喜😳!大份量又好食!仲做緊晚市優惠,抵食性價比高🥰,唔hea,用心整好每道菜式,環境方面都好大好多枱,老人家都坐得舒服!會回訪🩷✨晚茶 $13/位-💕 炭香窯燒雞+一款精選小菜 孖寶價 $238👅好味指數:9/10孖寶有8款小菜可以配,我揀左炭香窯燒雞🐔 配白灼海生蝦🦐,新鮮即做,外皮燒到好脆,好似炸子雞皮咁,裏面饟入香草,香氣十足,剪開雞油流哂岀黎😍夠哂入味🥰!另外店員話燒味部大師傅幾代人都係做呢行,推薦埋燒鵝同叉燒,但真係太飽了,食唔到,人多可以試埋😉!灼蝦🦐都好大隻,份量好多,夠3-4人食,肉質爽彈,唔會話死咗好耐霉哂!抵食!🥰-💕 +$48 游水沙巴龍躉(晚市大優惠)👅好味指數:7/10🐟新鮮!蒸得剛好,冇過火,肉質滑又有鮮味同蔥油香。-💕冰鎮咕嚕肉 $138👅好味指數:8.5/10師傅推薦小菜!吸睛造型!打卡一流📸,咕嚕肉半肥半瘦,外皮做到好香脆,酸甜味道剛好,仲有拔絲效果,加上冰爽口感🧊,好值得一試!👍🏻唔中意冰鎮佢都有普通版本😉。-💕 豉椒炒白貝 $88👅好味指數:8/10大隻白貝!又好大份量!炒得好香,好夠味,而
✨晚茶 $13/位

💕 炭香窯燒雞+一款精選小菜 孖寶價 $238
👅好味指數:9/10

💕 +$48 游水沙巴龍躉(晚市大優惠)
👅好味指數:7/10
🐟新鮮!蒸得剛好,冇過火,肉質滑又有鮮味同蔥油香。

💕冰鎮咕嚕肉 $138
👅好味指數:8.5/10

💕 豉椒炒白貝 $88
👅好味指數:8/10
大隻白貝!又好大份量!炒得好香,好夠味,而且冇食到有沙👍🏻👍🏻👍🏻

環境:8/10
白灼海生蝦
冰鎮咕嚕肉
白灼海生蝦
5天前 0 浏览
一直都知窯燒雞好出名🤔今次去試下「盈苑海鮮酒家」嘅招牌窯燒雞😉.招牌窯燒雞(1隻)🐓窯燒雞新鮮即叫即燒🔥燒雞原隻上枱,再即場切開🔪燒雞新鮮大隻🍗充滿光澤✨一剪開已經見到滿滿黃油同肉汁😍雞皮燒得皮脆卜卜肉鮮嫩🤤啖啖鮮味Juicy💯入面放咗大量香草🌿連骨位都好香😱雞肉已經烤到入味,所以入口濃郁香草味😛.杭州一口骨🍖一口骨表面裹滿黑醋汁🖤外層香脆😆內裡肉質鬆軟😋有啲位置肉質較爽口😗加埋酸甜黑醋味,好開胃👍🏻.上湯小棠菜🥬小棠菜非常清甜☺️.茶水(2位)🫖
上湯小棠菜🥬小棠菜非常清甜☺️
茶水(2位)🫖
5天前 0 浏览
Happy fri , 搵埋朋友來到土瓜灣酒樓品中菜。酒樓新開,環境幾富麗堂皇。可能近來壓力大,同友人點左5樣野,靠食減壓。「窯燒雞孖寶」,$238 可以🐔同一個小菜。雞肉經過炭火燒烤,散發出濃郁的炭香,表皮酥脆,肉質卻十分嫩滑,口感極佳。雞體內塞滿香草,,讓每一口肉都充滿了香草味,實在是一道不可錯過的美味。瑤柱蝦乾浸菜苗菜苗的鮮甜與瑤柱的鮮美相得益彰。蝦乾的香氣更加提升了整道菜的風味,讓人感受到海鮮的純粹與自然。黃金焗海蝦「黃金焗海蝦」則是另一番風味,蝦肉鮮嫩,焗製過程中吸收了蛋黃香,外層金黃酥脆,內裡卻保持了蝦的鮮甜。「蒜香沙薑雞腳」的香氣撲鼻而來,蒜香與沙薑的搭配讓人垂涎欲滴。雞腳經過精心炆煮,肉質軟嫩。韭菜滑蛋蝦仁最後的「韭菜滑蛋蝦仁」則是令人驚喜的一道選擇。賣相靚,韭菜的清香與滑嫩的雞蛋相結合,讓整道菜色彩繽紛,口感豐富。蝦仁的鮮甜點綴其中,讓人忍不住一口接一口,十分開胃。整體而言,環境舒適,菜式價錢吸引大份,味道不錯。
Happy fri , 搵埋朋友來到土瓜灣酒樓品中菜。

「窯燒雞孖寶」,$238 可以🐔同一個小菜。

瑤柱蝦乾浸菜苗

黃金焗海蝦

韭菜滑蛋蝦仁

住一口接一口,十分開胃。

整體而言,環境舒適,菜式價錢吸引大份,味道不錯。
2024-10-06 0 浏览
今日親戚請食飯,帶埋一家大細過嚟土瓜灣黐餐。間酒樓係新開嘅。啲嘢食唔錯。✨游水沙巴龍躉游水沙巴龍躉鮮味十足。魚肉無比鮮嫩,入口即化,搭配上豉油蔥絲,增添左豐富嘅層次感。魚肉質感同新鮮度都非常出色,令人感受到海洋的味道。✨金牌紅燒乳鴿金牌紅燒乳鴿色澤誘人,皮脆肉嫩,醬汁嘅調味恰到好處,帶有淡淡的香料味,令人回味無窮。每一啖都充滿左肉汁的鮮美,搭配一碗白飯簡直係絕配。✨炸子雞炸子雞外皮酥脆,肉質鮮嫩,油炸火候掌握得非常好。雞肉嘅香氣撲鼻而來,搭配自製的醬料,好食到停唔到口。✨鮑魚啫啫排骨煲鮑魚啫啫排骨煲好有驚喜,排骨煮得軟嫩,鮑魚新鮮可口,湯汁濃郁,十分入味。煲中仲混合了各種配料,讓整體的味道更加豐富。✨蝦乾花膠泡勝瓜呢道菜好有創意,勝瓜清甜,搭配蝦乾嘅鮮味,花膠則增加了口感的層次。整體味道清淡又不失風味,特別適合想要清爽口感嘅朋友。✨瑤柱蛋白炒飯瑤柱蛋白炒飯的米飯粒粒分明,瑤柱嘅鮮香與蛋白的滑嫩相互輝映,令整碟炒飯更加美味。呢道菜係經典嘅酒樓炒飯。整得好成功。✨紅豆沙口感細膩,甜度適中,紅豆的香氣令人陶醉。搭配上幾片果皮,令整體的風味更加圓潤,結束了一餐的美好體驗。

✨游水沙巴龍躉

• 炸子雞
  • 鮑魚啫啫排骨煲
  • 蝦乾花膠泡勝瓜
2024-10-06 0 浏览
雞pat pat同雞頭都有埋🤩🤩🐥土瓜灣呢一間盈苑海鮮酒家,推出左炭香窯燒雞套餐,只需💰238,就包一隻窯燒雞+一款精選小菜🐷小菜我就叫咗個遠年陳皮一字骨,食落都幾酥脆。🐟我仲另外叫咗一份 薑蔥煎龍躉球 同 乾蝦花膠泡勝瓜,佢嘅龍躉都幾抵食,我冇諗到一份龍躉居然淨係需要💰168,而且食落好彈牙,隔離仲會有一個兔仔形狀嘅烚蛋,打卡一流🐠🦆另外依度嘅燒味部師傅功架十足,幾代人都係做燒味,盡得真傳!所以佢地嘅脆皮燒鵝同叉燒都好正🐤🐽又或者可以試吓佢嘅冰鎮咕嚕肉,喺大熱天時食吓呢一個,咁就更加涼快💓
雞pat pat同雞頭都有埋🤩🤩

🐷小菜我就叫咗個遠年陳皮一字骨,食落都幾酥脆。

2024-10-04 0 浏览
這家裝潢瑰麗堂皇的新派酒樓一到午市就座無虛席,原來除了點心有水準又有創意外,師傅都是做了幾代的老行尊,非常專業點心出品醬皇蒸鳳爪 33.8入口軟稔夠入味!不錯呀黑金流沙包 35.8賣相取勝!黑色的包包裡面帶著蛋黃流沙,想起都覺得正蟲草花綿花雞39.8魚肚雞肉都那麼地軟滑,吸汁一流!一口鮑魚燒賣 39.8矜貴! 一口鮑魚感覺高大上, 配上燒賣頓時提升百花釀魚肚39.8魚肚配上另類的墨魚滑, 裡面竟然還釀入了彈牙的墨魚碎, 令人驚喜紅菜頭帶子餃39.8味道有點出乎意料 有紅菜頭粒粒 帶子彈牙爽口 外皮恰到好處啦原隻鮮蝦腸39.8蝦算大隻彈牙 腸粉皮口感與軟滑度都不俗白灼田園蔬(唐生菜)35.8份量夠多!燒味湯粉(雙拼)48叉燒非常厚肉, 切雞給了雞翼位算嫰滑, 米粉又大碗, 以這價錢來說水平不錯盈苑海鮮酒家 (土瓜灣)土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖

點心出品

醬皇蒸鳳爪 33.8
入口軟稔夠入味!不錯呀

黑金流沙包 35.8
賣相取勝!黑色的包包裡面帶著蛋黃流沙,想起都覺得正

蟲草花綿花雞39.8
魚肚雞肉都那麼地軟滑,吸汁一流!

一口鮑魚燒賣 39.8
矜貴! 一口鮑魚感覺高大上, 配上燒賣頓時提升

百花釀魚肚39.8

紅菜頭帶子餃39.8

原隻鮮蝦腸39.8
蝦算大隻彈牙 腸粉皮口感與軟滑度都不俗

白灼田園蔬(唐生菜)35.8
份量夠多!

燒味湯粉(雙拼)48

盈苑海鮮酒家 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖

【九龍城區】【盈苑海鮮酒家】我成日都講「欣榮花園購物商場命名比賽」呢個賽事,因為冠軍「欣榮商場」呢個名真係改得幾好,點都要幫襯吓佢哋嘅食肆。終於被我搵到機會,同春哥嚟試呢度呢間新嘅酒樓「盈苑海鮮酒家」。唔係講笑,估唔到又幾多人食,留得住香港人喎。我哋先試 $33.8 嘅中點「芋絲炸春卷」同「蜆介鯪魚球」,兩者都熱辣辣,啱晒我。跟住到 $35.8 嘅大點「家鄉煎薄罉」同「黑金流沙奶黃包」,唔知係咪耐冇飲茶覺得兩樣都好正。試埋 $36.8 嘅特點「蜂巢芋角」同「即炸大良脆鮮奶」,勁邪惡呀。我哋仲試咗 $39.8 嘅精點「金珠小雞鹹水角」同「一口鮑魚燒賣」,真係幾精致,外觀同味道都好好。最後試碟 $68 嘅「椒鹽魷魚鬚」,炸到卜卜脆,爽呀。講到飲茶梗係唔少得杯茶,$10 位嘅茗茶我揀咗「壽眉」,正。食咁多嘢加埋一只係 $418,唔貴喎。之後先發現原來佢哋晚市必點有個「炭香窯燒雞套餐」,只係 $238 就包一隻窯燒雞加一款精選小菜,小菜仲有八款可以揀。窯燒雞係新鮮即做嘅,好吸引。而「脆皮燒鵝皇」、「叉燒」同小菜「冰鎮咕嚕肉」都好多人介紹,下次嚟食晚市一定試埋呢幾款。。。(地址:土瓜灣馬頭角道3

(地址:土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場1樓101號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #土瓜灣 #宋皇臺 #盈苑海鮮酒家 #盈苑 #芋絲炸春卷 #蜆介鯪魚球 #家鄉煎薄罉 #黑金流沙奶黃包 #蜂巢芋角 #即炸大良脆鮮奶 #金珠小雞鹹水角 #一口鮑魚燒賣 #椒鹽魷魚鬚 #壽眉 #1am1524 #1ambackup

2024-09-29
2024-10-04 0 浏览
上星期同家人來到土瓜灣一間親民人情味酒家:盈苑海鮮酒家,其實都常過嚟幫襯, 家中老人家都特別喜歡💕, 酒家環境舒服開揚, 樓底都夠高,有個大大水晶吊燈氣氛高雅,價格好親民值得支持!炭香窯燒雞新鮮即做的香窯燒雞,可以套餐價再配一款精選小菜, 我們選了菠蘿盞鬼咕嚕肉呢!燒雞燒得剛好的外層皮很脆,油脂剛好又不會太膩,雞胸肉質夠嫩而且多汁!菠蘿盞鬼咕嚕肉咕嚕肉的香脆與菠蘿的完美配合特別開胃,酸甜可口,香味俱全!除了肉肉都點了湯菜類、燉湯等清潤又養生!

菠蘿盞鬼咕嚕肉

2K
土瓜灣最近開咗間新酒樓帶屋企人嚟飲啖茶.食個包原來晚市有炭香窯燒雞孖寶套餐好抵食環境舒適寬敞點心即蒸熱辣辣✨珍寶蝦球燴伊麵蝦球大隻爽彈配上多汁嘅伊麵.味道好夾✨晶瑩鮮蝦餃好耐無食過咁薄皮嘅蝦餃裡面蝦肉好有份量✨鮮蝦燒賣皇四粒大燒賣.添上冬菇同蟹籽.口感Juicy✨黑金流沙奶皇包流沙包上枱一定要即刻食熱辣辣嘅奶皇一撕開就湧出.小心燙咀✨鮮肉小籠包同蝦餃一樣皮薄.鮮肉飽滿✨香燒乳鴿燒至外皮香脆.肉質嫩滑✨原隻鮮蝦腸腸粉皮包著大大隻鮮蝦入口軟滑又爽彈.淋上甜豉油更美味整體食物質數有水準難怪吸引唔少街坊下次晚市要嚟食窯燒雞呀
土瓜灣最近開咗間新酒樓

難怪吸引唔少街坊
下次晚市要嚟食窯燒雞呀
2024-09-30
用餐时段
我愛飲茶🫖我愛叉燒🐽我最中意飲茶☕️🫖個vibe系慢慢嘆慢慢食 量又唔多每樣小小又食到自己想食嘅☺️重點系呢到叫肥叉 真系比肥叉燒呢樣系最感動叉燒被豐富蜜糖包住味道甜而不膩有肉香口感鬆軟必試😋叉燒😋好多特色特色點心動物造型金珠小雞🥢鹹水角 黑金流沙奶黃包 🥡銀湖百花釀魚肚好多甜品選擇 連我呢排最心心念念的crème brûlée都有🥹🫶🏻💕明爐蜜汁叉燒皇🩵鮮蝦腐皮卷🩵醬皇金錢肚🩵原隻鮮蝦腸🩵一口鮑魚燒賣🩵重點系有焦糖燉蛋 同特多花奶芒果🥭布甸🍮枱同枱之間好有距離空間感好夠 最緊要系個環境夠光猛夠整潔 傾下計慢慢chill一個lunch我一定系選擇飲茶🫶🏻
重點系呢到叫肥叉 真系比肥叉燒呢樣系最感動
叉燒被豐富蜜糖包住味道甜而不膩有肉香口感鬆軟