2024-07-20
今次嚟到九龙城同大家介绍一间日式岩石烧料理,石一烧。材料采用高级日式和牛,店内环境舒适,简约日式装修带有温馨感。我哋叫咗个极上和牛盛会2人前 $698,成个餐都非常丰富。———————————————🌟沙律一开始就上咗一大盘新鲜嘅沙律,配上日式芝麻酱,生菜非常爽口。🌟樱花虾味噌汤味噌汤非常浓郁,汤底充满咗樱花虾嘅鲜味,虾嘅份量相当多,每一啖都可以品尝到浓厚嘅海鲜味道。🌟前菜(三品)呢个三品前菜包括炸牛奶、腌蟹柳同麻辣腌制裙边。炸牛奶外脆内滑,腌蟹柳冻食鲜甜可口,麻辣腌制带子裙边带有微辣,愈食愈上愈。🌟16oz和牛盛会呢个16oz嘅和牛盛会包括九州A4和牛三角胸、九州A4和牛上前腿肉同澳洲和牛封门柳。每一款和牛都非常嫩滑,放上石板烧时仲可以有洋葱做衬托,仲可以自行加盐或者酱汁。九州A4和牛三角胸嘅油脂分布均匀,口感极佳;九州A4和牛上前腿肉肉质嫩滑;澳洲和牛封门柳肉质结实,有嚼劲,味道非常出色。牛肉底部仲放有菜,我地连果啲菜都用和牛嘅牛油烧埋佢,味道都一流。🌟菇盛会主要系香菇同大啡菇切件为主,放上石板上烧香气扑鼻,味道出色。🌟主食主食有一个饭素珍珠米饭同另外加$15升级嘅稻庭乌冬。珍珠米
———————————————
🌟沙律
🌟樱花虾味噌汤
🌟前菜(三品)
🌟16oz和牛盛会
🌟菇盛会
🌟主食
主食有一个饭素珍珠米饭同另外加$15升级嘅稻庭乌冬。珍珠米加埋饭素,真系斋食都觉得一流。稻庭乌冬弹牙爽口,而且佢仲有个好浓郁嘅汤底,非常美味。
🌟餐饮
我哋点咗冻咖啡同冻桂花乌龙茶。冻咖啡唔算太浓味系普通日式咖啡,至于冻桂花乌龙茶清香回甘,饮落非常解渴。
🌟日式甜品
佢系成个甜品盘咁上,有绿茶粉,可以好似日式茶道咁搅拌,将绿茶粉搅拌至完全溶解后可以淋系云呢拿雪糕上面,成个过程充满仪式感。绿茶嘅清香同雪糕嘅香甜完美结合,系一个非常完美嘅餐后甜品。
🌟普洱咖啡
呢个系铺头特别送嘅,成个套装好似清酒set咁靓,饮落去普洱茶味道多,但细品又带有咖啡香,非常特别,仲可以帮助解腻。
🔸整体食评🔸
石一烧嘅环境简约而舒适,服务人员友善热情,每道菜都用心制作。和牛质素极高,烧制后香气四溢,整个用餐体验非常满足。无论系朋友聚会定系情侣约会,呢度都系一个唔错嘅选择。