2023-09-22
九龙城唔系只得泰国菜,今次过嚟食其他野🤣呢间居酒屋地理位置好方便,宋皇台地铁站行2分钟就到~门口好大个红灯笼,路过都会俾佢吸引🏮装修以日式木系为主,和风感觉好舒适🇯🇵🐙山葵八爪鱼 ($58)呢款前菜好开胃,八爪鱼仔同微辣嘅wasabi好夹,口感嫩滑弹牙,辣辣地食唔停😋🍣本鲔寿司盛 ($248)呢款系吞拿鱼寿司盛嚟,分别有赤身、中拖罗、大拖罗,唔同程度嘅鲜粉红色好靓🥰个人比较钟意食肥美啲,所以觉得大拖罗最吸引🤩油脂感最丰富入口即溶,口感超满足💗🐮牛舌芯 ($68)牛舌芯厚度有返咁上下,咬落去口感不错,爽口弹牙有嚼劲,唧埋柠檬汁落去更解腻感🥰🥓烟肉蕃茄卷 ($32)烟肉烧得几好,微脆带焦香又唔会太干👍🏻一口咬落去,连埋juicy嘅蕃茄仔一齐喺口腔爆发🤣蕃茄仔嘅鲜甜中和返烟肉油脂,啱哂怕油又想食串烧嘅朋友🥰🫛秋葵 ($32)平时都比较少食秋葵串烧,秋葵烧过后好香口,连埋上面木鱼丝食更滋味~🍠野菜天妇罗 ($75)天妇罗有蕃薯、南瓜、青椒同冬菇,炸粉做得几出色,薄薄地唔太厚好酥脆,而且全部蔬菜都保持到水份,几有鲜味🥰🍜鱼汤乌冬 ($58)鱼汤清澈鲜甜,配埋烟韧弹牙嘅乌冬,好有日式和风味道,作为
🐙山葵八爪鱼 ($58)
🍣本鲔寿司盛 ($248)
🐮牛舌芯 ($68)
🥓烟肉蕃茄卷 ($32)
🫛秋葵 ($32)
🍠野菜天妇罗 ($75)
🍜鱼汤乌冬 ($58)
鱼汤清澈鲜甜,配埋烟韧弹牙嘅乌冬,好有日式和风味道,作为结尾主食好满足~
总结:九龙城日本菜又多一个选择啦!