2023-05-04 748 浏览
【元朗区】【乐湖刀削面】睇得呢度耐或者有留意 story 嘅朋友都会知我耐唔时会入到天水围闲逛,我唔系要揾啲乜嘢抑或想遇上啲乜嘢,因为我嘅过去已经过去,而过去咗嘅嘢亦可能已经离开咗呢个地方,我唔知,亦都唔需要知,知嚟做乜先。感觉呢件事已经变成一个好似信仰咁嘅嘢,有可能呢一刻体会到嘅嘢先叫爱情,问世间情是何物?你问我我问边个,所以我选择活在当下,保持初心就算喇。不过虽然我话似信仰,但系我都唔系喺度炼仙,都系要正常饮食嘅。嚟到新北江,丽江冇开,就嚟咗呢间,坐低叫咗个本身 $49 嘅「双拼刀削面套餐」,我加咗个𩠌所以贵咗十蚊。𠮶三个𩠌我拣咗卤水鸡翼、牛肋丸、鱼腐,全部都系 menu 写话佢哋推介嘅。面底方面我食返刀削面,水准正常。讲吓啲𩠌,卤水鸡翼个汁几香而只鸡翼本身够肥美,几好食。个牛肋丸就有啲普通,不过都唔系差嘅。鱼腐就最好,薄薄哋,有少少甜味咁几得意。碗嘢里面仲有我另外再加 $10 要嘅「温泉蛋」,生熟度拿揑得唔错嘅。嘢饮我要咗杯「冻豆浆」,正正常常嘅质素,冇咩好讲,呢杯五蚊都唔使加,跟餐就有嘅。成餐夹埋用咗 $69,我觉得都唔错,汤底都几香浓而又唔会得铺咸。如果我唔加多款𩠌同埋唔加只

嘢饮我要咗杯「冻豆浆」,正正常常嘅质素,冇咩好讲,呢杯五蚊都唔使加,跟餐就有嘅。成餐夹埋用咗 $69,我觉得都唔错,汤底都几香浓而又唔会得铺咸。如果我唔加多款𩠌同埋唔加只蛋,其实只系 $49,咁计都几抵。。。

(地址:天水围天湖路1号嘉湖新北江商场1楼C41B舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am元朗区 #天水围 #新北江美食 #乐湖刀削面 #双拼刀削面套餐 #卤水鸡翼 #牛肋丸 #鱼腐 #刀削面 #冻豆浆 #温泉蛋 #1am0846 #1ambackup