2019-05-24
上次同小小猪嚟海洋公园嚟感受亲亲动物月时(按此重温),都有留意到开左一间泰式新餐厅,今日就约埋朋友仔嚟叹下新菜式啦~ 6:30pm后就可以免费入园进餐,系乐园门口会有职员带我地经特别通道前往餐厅,大约行十分钟左右就可以嚟到啦!「Ginger Grill 炉炭烧」原先系礼品店嘅一部分,之后就变成为餐厅后。入面环境以大自然园林为主题,木色主调令人觉得好舒服,就好似犹如置身于大自然中。我就最钟意就系佢地座位安排系好宽阔,完全唔会令人有迫迫嘅感觉,真系食都食得畅快啲呀~ 先嚟一杯特色饮品,我依杯无酒精Mocktail「热带激情」单看卖相已有惊喜,有菠萝汁、红莓汁、梳打加上雪碧,绝对啱晒我依个菠萝控呀~ 系送上食物之前,待应哥哥先为我地送上全自家鲜制嘅五款辣酱(传统泰式辣酱、泰式南乳姜辣酱、罗望子酸辣汁、泰式南姜豆酱、特色姜味酱及姜黄薄荷沙律酱),大至小辣由上而下区分不同级数呀~ 酱汁架上仲附有建议酱汁与肉类嘅配搭,可以令我地更加提升味觉享受~ 先嚟一个「泰式小食拼盘」,入面有斑兰叶包鸡、香茅鱼饼、虾饼、泰式春卷同埋泰式鸡宝,五款小食都非常有水准,尤其是那「斑兰叶包鸡」同埋