2023-05-05
【北区】【三餐四季】寻日讲话屯门区好耐冇写,其实北区都系,我近排啲时间实在唔容许我好似以前咁周围流离浪荡。唔知几时可以「正常」返,不过有机会就尽做住先。好似今次我就入到上水,食一间之前入过去但无奈最后食唔成嘅餐厅。𠮶次系入到去坐低咗但系临时有急事要走先,呢啲茶记就好难系因为贵到食唔起而败走啦。不过我呢轮去完美国都「元气大伤」,要储吓钱先得,预告定嚟紧嘅用餐体验都会系去啲比较平民路线嘅餐厅,希望各位读者见谅。咁我去到就叫咗个 $68 嘅「全日早餐」,主菜拣「嫩滑炸鸡髀」,全日早餐嚟讲好少咁配,味道正常。另外嘅薯饼、烟肉、蘑菇片、牛油粟米、茄汁豆、鲜奶炒蛋都比较一般,个蘑菇仲要苦嘅,加 $3 嘅「奶油脆猪」就几好。餐饮我要咗冻饮,加 $3,系一杯几平庸吓嘅「冻奶茶」,咁样夹埋就 $74,都唔平,不过我知佢都几花时间整。而一份餐我好难出 post 所以局住喺有限嘅时间之下再去多次,今次食「全日常餐」,按主食系乜嚟决定价钱。我叫 $52 嘅「招牌牛腩」,正常合理味道,配嘅「米粉」就唔错,汤底系清忌廉鸡汤都正常。配菜鲜奶炒蛋 okay,而有得配紫菜系几特别,不过味道正常。加 $2 转奶酱多系好食
我叫 $52 嘅「招牌牛腩」,正常合理味道,配嘅「米粉」就唔错,汤底系清忌廉鸡汤都正常。配菜鲜奶炒蛋 okay,而有得配紫菜系几特别,不过味道正常。加 $2 转奶酱多系好食,加 $3 嘅冻柠茶少甜好过上次,咁样 $57 合理。。。
(地址:上水马会道172号地舖)