2023-05-05 311 浏览
【北区】【英发茶餐厅】上次喺北区嘅 post 我讲到自己被冠以「茶记 Foodie」嘅称号,不过𠮶次虽然系茶餐厅牌头,但系其实系讲醉鸡锅,有留心睇嘅读者又可以有多一个选择。有时我都想做到少少就系可以有啲私心,益吓啲真系忠实啲嘅读者。可惜嘅系今次可能大家会有少少失望,因为呢间茶记只属非常一般嘅充饥之选。有人问过我,点解我介绍嘅餐厅唔系间间好食,首先我冇推荐啲普通嘅餐厅,其次就系奖励返啲会睇字嘅读者,第三系人生梗系有起有跌有伏。咁嚟到上水呢间嘢嘅状态系被人呃咗入嚟上水话食嘢,但最后冇嘢食,所以系带住个嬲嬲哋嘅情绪嚟呢度食个「西式下午茶餐」,茶记食乜好?梗系西多士。叫个 $39 嘅「法兰西多士」,好正常嘅水准,系有夹花生酱𠮶只。个餐跟嘢饮,我大洒金钱,用咗 $3 要「冻柠茶」走甜,都系合理嘅味道,冇意见。埋单 $42 冇嘢好讲,真系好普通嘅一间茶记。食咗件西多士餐又冇乜可能就咁出 post,隔咗一排就二访咗佢,不过下昼去,又系食下午茶。今次就因为之后又系有饭局,所以唔想食太饱,叫咗个 $41 嘅「火腿奄列配各式多士半件」,问定阿姐,个多士系牛油多士嚟,味道普通。而件火腿奄烈只蛋就偏老,唔太吸

今次就因为之后又系有饭局,所以唔想食太饱,叫咗个 $41 嘅「火腿奄列配各式多士半件」,问定阿姐,个多士系牛油多士嚟,味道普通。而件火腿奄烈只蛋就偏老,唔太吸引。呢次冇钱跟冻饮,饮「热奶茶」,都系好一般嘅。。。

(地址:上水新丰路77号地下)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃货 #thatfoodiething #食物 #globaleats #1am北区 #上水 #石湖墟 #英发茶餐厅 #法兰西多士 #西多士 #冻柠茶走甜 #火腿奄列配各式多士半件 #热奶茶 #1am0880 #1ambackup