2024-08-27 18 浏览
今天在上水做完義工一行七人就去了附近一間茶餐廳下午茶 , 因今天天氣超熱所以我們第一時間我們點了5 杯紅豆冰 🧋我哋都驚一般紅豆冰是非常甜的 😅但飲後感覺不會太甜但啲紅豆又好淋 👍然後叫了豬扒包、奶油包 , 個包我們各人都很喜歡不一樣的包 💯😋也叫了西多、奶油多士、炸雞翼都非常好味👍😋最後還叫了一碟乾炒牛河及咖哩牛腩焗飯 , 個乾炒牛河好有鑊氣牛肉好味👍個咖哩牛腩焗飯 , 牛腩好淋👍咖哩味道也很滿💯 茶餐廳來說一般只會有部分食物比較好啲 , 但此店我覺得大部分的食物都有超水準 💪💪💪
2024-08-27
用餐时段
下午茶
2023-05-05 311 浏览
【北區】【英發茶餐廳】上次喺北區嘅 post 我講到自己被冠以「茶記 Foodie」嘅稱號,不過嗰次雖然係茶餐廳牌頭,但係其實係講醉雞鍋,有留心睇嘅讀者又可以有多一個選擇。有時我都想做到少少就係可以有啲私心,益吓啲真係忠實啲嘅讀者。可惜嘅係今次可能大家會有少少失望,因為呢間茶記只屬非常一般嘅充飢之選。有人問過我,點解我介紹嘅餐廳唔係間間好食,首先我冇推薦啲普通嘅餐廳,其次就係獎勵返啲會睇字嘅讀者,第三係人生梗係有起有跌有伏。咁嚟到上水呢間嘢嘅狀態係被人呃咗入嚟上水話食嘢,但最後冇嘢食,所以係帶住個嬲嬲哋嘅情緒嚟呢度食個「西式下午茶餐」,茶記食乜好?梗係西多士。叫個 $39 嘅「法蘭西多士」,好正常嘅水準,係有夾花生醬嗰隻。個餐跟嘢飲,我大灑金錢,用咗 $3 要「凍檸茶」走甜,都係合理嘅味道,冇意見。埋單 $42 冇嘢好講,真係好普通嘅一間茶記。食咗件西多士餐又冇乜可能就咁出 post,隔咗一排就二訪咗佢,不過下晝去,又係食下午茶。今次就因為之後又係有飯局,所以唔想食太飽,叫咗個 $41 嘅「火腿奄列配各式多士半件」,問定阿姐,個多士係牛油多士嚟,味道普通。而件火腿奄烈隻蛋就偏老,唔太吸

今次就因為之後又係有飯局,所以唔想食太飽,叫咗個 $41 嘅「火腿奄列配各式多士半件」,問定阿姐,個多士係牛油多士嚟,味道普通。而件火腿奄烈隻蛋就偏老,唔太吸引。呢次冇錢跟凍飲,飲「熱奶茶」,都係好一般嘅。。。

(地址:上水新豐路77號地下)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃貨 #thatfoodiething #食物 #globaleats #1am北區 #上水 #石湖墟 #英發茶餐廳 #法蘭西多士 #西多士 #凍檸茶走甜 #火腿奄列配各式多士半件 #熱奶茶 #1am0880 #1ambackup
2022-12-15 172 浏览
逢親去上水做嘢,我都會去英發茶餐廳都食飯,今日叫咗個福建炒飯。去過呢間餐廳咁多次,除咗福建炒飯之外,我食過佢嘅乾炒牛河、西炒飯等等,基本上係炒嘢,都炒得唔錯。茶餐廳當然你唔期望佢俾啲乜嘢好靚嘅材料你,但係佢鑊氣充足,炒出來嘅嘢味道都唔錯,附近冇咩特別好嘢食都可以一試。

2020-05-02 630 浏览
今朝同朋友相約入沙頭角行紅花嶺,又名麻雀嶺,係新界北部最高既一座山峰,位於打鼓嶺以東、沙頭角以西,海拔492米。紅花嶺的北麓屬於香港邊境禁區範圍,禁區啲餐廳入唔到所以就係上水食個早餐打底先! 就腳入左英發,記得以前中學陸運會都係食佢! 好有童年回憶,姐姐們超有禮貌,先幫我哋量體溫後帶位,岩岩好坐到4個人。港式,西式早餐咁多款選擇我就揀左雪菜肉絲霸王花米粉,荷包蛋,腸仔,同牛油吐司既姐合。 中意個粉攣攣地好索味,腸仔有煎過唔係 hea 烚,飲埋杯熱檸茶醒醒神就出發啦!!!

• 雪菜肉絲霸王花米粉
2019-09-26 297 浏览
今日去食個午餐:蒸鯇魚,上碟果時見到變左蒸魚頭,反應:唔係路啊!第一次食蒸一舊無肉既魚頭。 黎食魚骨係唔錯既選擇!不過我唔會再黎,味道唔掂,服務又差,連杯凍0荼都好似變左味。。。
黎食魚骨係唔錯既選擇!
2019-06-04 289 浏览
每次食完嘢,都會好似寫日記甘寫反食評,但就見到食評全部好差,但我今日去食又唔係覺得甘差!適合大眾化。入到門口,每個伙記都好有禮貌,再睇下餐牌,食物種類都好多,見到有🐠🐟魚的套餐,吳使唸,食魚🐟🐟🐟😂😂😂😂好彩叫得快,我係最後一個食到蒸魚套餐😬價錢適中,魚🐟夠滑,需然條魚🐟較細,但就有兩條,份量都👌,魚肉味道鮮甜,配以冬菜蒸幾惹妹😋😋蒸魚套餐——-配例湯➕白反➕飲品✌️✌️例湯——-味道夠甜,亦無味精😊檸檬🍋茶夠濃夠味⋯⋯⋯⋯⋯⋯😬😬仲有好多款式,禮貌又好,食物不太差,可以再去食其他嘢😋

好彩叫得快,我係最後一個食到蒸魚套餐😬

蒸魚套餐——-配例湯➕白反➕飲品✌️✌️
例湯——-味道夠甜,亦無味精😊
檸檬🍋茶夠濃夠味⋯⋯⋯⋯⋯⋯😬😬

仲有好多款式,禮貌又好,食物不太差,可以再去食其他嘢😋

2019-04-01 215 浏览
朝早出上水,諗緊食咩早餐之際,記得『英發』環境乾淨,坐得幾舒服,於是入去食早餐。早餐選擇都算多,不過價錢似乎偏貴🤔我地叫左B餐、C餐,配腸仔、煎蛋、多士、凍檸茶。榨菜肉絲米粉好大碗!榨菜份量都好多,不過太咸,相反米粉同湯完全無味,加上呢隻米粉質地太淋,無乜口感⋯⋯沙嗲牛肉麵都係大大碗,麵質都係太淋,可能煮嘅時間耐左,或者唔係出前一丁😓牛肉味濃,口感ok。最後呢碟腸仔、煎蛋、多士都好一般,腸仔多皮似烘乾左,好乾身,味道正常;煎蛋好好;多士擺到淋曬⋯⋯整體黎講,價錢偏高食物一般只有環境方面做得比較好。
朝早出上水,
諗緊食咩早餐之際,
記得『英發』環境乾淨,
坐得幾舒服,
於是入去食早餐。

早餐選擇都算多,
不過價錢似乎偏貴🤔
我地叫左B餐、C餐,
配腸仔、煎蛋、多士、凍檸茶。
榨菜肉絲米粉

榨菜肉絲米粉好大碗!
榨菜份量都好多,
不過太咸,
相反米粉同湯完全無味,
加上呢隻米粉質地太淋,
無乜口感⋯⋯
沙嗲牛肉麵

沙嗲牛肉麵都係大大碗,
麵質都係太淋,
可能煮嘅時間耐左,
或者唔係出前一丁😓
牛肉味濃,口感ok。

最後呢碟腸仔、煎蛋、多士都好一般,
腸仔多皮似烘乾左,
好乾身,味道正常;
煎蛋好好;
多士擺到淋曬⋯⋯

整體黎講,
價錢偏高
食物一般
只有環境方面做得比較好。

2019-04-01
$40 (早餐)
沙嗲牛肉麵
2017-11-26 357 浏览
簡單嘅雲吞河都可以整得好難食, 雲吞唔係雲吞,係水餃。仲要餡少皮厚。河粉碎濕濕,夾都夾唔到。大門常開外面食煙煙味攻入嚟,仲要餐廳裏面充斥著賭馬嘅人,勁嘈粗口橫飛,侍應態度惡劣,超級唔推薦
2017-10-09 228 浏览
去上水順便食早餐,咁早得茶餐廳,呢間就近,入去係普通茶餐廳格局,餐牌除一般港式早餐,仲有潮式粉麵,店員爽手落單!食物好快到!雲吞河($36)河粉幾滑,雲吞係豬肉木耳馬蹄餡,味道唔錯,肉唔乾,馬蹄同木耳爽口!但包得太實,皮正常唔算薄!湯底偏淡!ok!熱檸茶:幾大杯,夠熱茶底唔澀!幾好!朋友食:魚蛋河:因為唔夠魚蛋,變咗雙丸(店員有通知朋友同意先轉)肉丁煎蛋沙爹牛肉麵:沙爹牛米凍啡走甜凍檸茶店員爽手,一見食晒就收碟!食物正常,但價錢偏貴!

熱檸茶:幾大杯,夠熱茶底唔澀!幾好!

朋友食:

魚蛋河:因為唔夠魚蛋,變咗雙丸(店員有通知朋友同意先轉)

肉丁煎蛋沙爹牛肉麵:

沙爹牛米

凍啡走甜

凍檸茶

店員爽手,一見食晒就收碟!
食物正常,但價錢偏貴!
2017-10-09
$36 (早餐)
2016-11-23 241 浏览
不知所謂的餐廳。一朝早走去食早餐,等左4個字先有得食唔怪佢,重要見你一個人坐卡位叫你轉黎轉去。單又唔識幫你轉,重要提返佢轉頭發悔氣話返你。D食物又唔好食。叫左沙爹牛肉通粉D通粉少到不知所謂。重之係垃圾中的垃圾
2015-03-10 250 浏览
今日去上水匯豐,於是貪就腳選擇了英發,雖然價錢略貴,但今時今日上水鋪租都5平,要生存必然要開源節流甘話。之前都食過幾次,雖然有次杯凍奶茶苦過24味,但食物都叫做“還可以接受”,點知今次點佐個炒面就嚇親我了,嘩!上次杯凍奶茶懷疑倒錯茶膽啫,唔通呢個炒面都落錯鹽膽!?否則我絕對有理由相信,整到甘鹹,係想我飲多碗例湯!!!
雜燴炒面
2015-03-10
2012-10-31 168 浏览
下午和明愛的人燒烤,燒完後,便前往上水找東西吃,經過一輪選擇後,媽媽話來這間,我說沒所謂,因為早幾年前我返教會必定來這兒吃早餐,我貪這兒的早餐有菜吃。我們叫了一個灼生菜、一個黑椒牛柳炒烏冬,跟例湯及一杯熱檸水。但不知是否太耐沒來吃了,真是退步的好緊要,灼生菜是臭的,好苦,而黑椒牛柳炒烏冬好多油,非常不健康,我吃完後都成口油呀!怎吃呀!只有是熱檸水是正常的!下次絕不再來!

只有是熱檸水是正常的!
正!
差!好臭!
差!好多油!
下次絕不再來!

2012-08-25
正!
2009-10-25 113 浏览
第一次黎呢度開飯 , 事關肥瓜平時返工會叫外賣都係叫呢間 , 話晏晝野食唔錯 , 所以今晚黎試下佢ge晚餐。行入去有卡位坐 , 坐低睇食乜 , d野食都幾貴 (茶餐廳黎講)。落單ge時候個啊姐可以寫寫下去左幫隔離台落單lor (隔離台疑似係熟客)真係搞笑 ...結果叫左 :芝士焗雞扒意粉$35 + 餐飲可樂 + 西蘭花什菌炒斑片 + 凍檸茶 $3先上例牌味精湯一個 , 飲左2啖已極為口渴 ...肥瓜的西蘭花先到 , 賣相吸引 , 不過食落好似有味精 ...而我ge意粉好耐先上 ...有2大塊雞扒 , 煎得好脆好好食 , 但個意粉係用淡忌廉芝士煮成 , 味道淡了一點 , 過得去啦。應該唔會特登再返黎食 ...

落單ge時候個啊姐可以寫寫下去左幫隔離台落單lor
(隔離台疑似係熟客)
真係搞笑 ...

結果叫左 :

先上例牌味精湯一個 , 飲左2啖已極為口渴 ...

應該唔會特登再返黎食 ...

咪又係味精湯
雞扒香
(非会员)
2009-02-05 83 浏览
新近搬到上水,就去呢度開餐.....叫左個"芙蓉蛋飯"+凍茶.....唉一上檯飯面冇豉油已經唔係好色水(原來加左係底,即係佢加完豉油先上蛋,真怪)....第一啖食落口,d蛋一d味都冇....食多幾啖.....大獲!!!!d鹽成舊舊咁!!!!咸到苦!!!!原來都未"撈暈"最最最最憎就係,有個清潔阿姐攞住支地拖係咁隊,係咁隊(縮腳都冇聲).........成陣漂白水味!!!!!大佬仲邊有胃口食呀!!!!!仲要成35蚊埋單.........

仲要成35蚊埋單.........
2008-11-10 75 浏览
星期三個晚...阿哥約左我係上水食飯!!!佢揀左e間茶餐廳!!!一入到去...就覺得好少人!!記得以前間野好多人去食...依家就勁少!!!一入到去..好快就有位坐啦!!!阿哥叫左個炒貴刁..我就叫左個西檸雞..d雞肉炸到ok脆!!皮脆肉滑....幾好!!但就係佢d西檸汁唔夠...變左好似只係食緊炸雞肉!!我地2個人都飲凍檸賓!!!埋單價...$98 / 2後期我先知..我個碟西檸雞..佢當我係小菜$40唔怪得咁貴啦...仲要係未加野飲錢!!
星期三個晚...阿哥約左我係上水食飯!!!
佢揀左e間茶餐廳!!!
一入到去...就覺得好少人!!
記得以前間野好多人去食...依家就勁少!!!

一入到去..好快就有位坐啦!!!
阿哥叫左個
炒貴刁..
我就叫左個
西檸雞..
d雞肉炸到ok脆!!皮脆肉滑....幾好!!
但就係佢d西檸汁唔夠...變左好似只係食緊炸雞肉!!
我地2個人都飲凍檸賓!!!
埋單價...$98 / 2

後期我先知..我個碟西檸雞..佢當我係小菜$40
唔怪得咁貴啦...仲要係未加野飲錢!!