2022-05-19
工作日,我放假,佢返工,于是约咗佢喺兰桂坊呢间餐厅食嘢,好在天气未算太热,行完个大斜路上去都仲顶得顺。门面环境,一直想等冇人时影,结果影时有个侍应行出嚟,想避又想影咁最终张相朦咗XD入到去环境都好有FEEL觉得好似去返以前咁,餐厅啲食客都着得真正嘅西装毕挺,我呢啲着住放假装去嘅人,有啲格格不入。侍应会推车仔,刮一小块芝士俾大家做餐前小食。整体餐前小食系咁,全部都唔错,好钟意佢只花花碟。Lunch系家庭份量,所以2个人都系叫一份,同老公食就冇乜所谓啦,同其他朋友嘅话,疫情下应该唔叫lunch set了。侍应推介我哋食Spicy Rigatoni Vodka(香辣伏特加酱长通粉),果然冇介绍错。我老公平时唔钟意食通粉类,呢个佢都觉得好食。个通分烟韧有咬口,酱汁挂满,辣度适中。主食拣咗Pork Chop and Peppers(猪扒青红椒)个猪扒虽然好大件,但煮得一啲都唔柴,肉质嫩,有肉针,配埋青红椒食一流。感觉系慢煮方式,肉仲有少少红,我老公有啲介意,但我觉得OK。两个人食真系超饱。甜品系呢个朱古力蛋糕同雪糕。咁讲可能会拉低佢格调,但我觉得味道真系好似金莎朱古力,即刻觉得金莎不枉挂住意大利
入到去环境都好有FEEL
整体餐前小食系咁,全部都唔错,好钟意佢只花花碟。 Lunch系家庭份量,所以2个人都系叫一份,同老公食就冇乜所谓啦,同其他朋友嘅话,疫情下应该唔叫lunch set了。
两个人食真系超饱。
甜品系呢个朱古力蛋糕同雪糕。
其实几好食嘅,不过因为之前已经好饱,个甜品又真系甜,好快觉得好漏,无福消受落去嘞。
间餐厅都唔平,但偶尔拍拖想食好啲,都系好去处。
推荐大家特别日子同另一半或好朋友去吖。