2023-05-04 583 浏览
【屯门区】【新兴面家】屯门虹桥𠮶边不嬲多嘢食,不过因为太远,成日都冇机会去𠮶边好好食吓嘢。经过有次同一位读者食咗饭,佢有同我粗略介绍吓呢度,最后同佢食咗一间西餐,𠮶篇我会等再有读者聚会先一次过出,而家个时机唔太适合。咁我自己嚟到,选择都唔会多,见到呢间新兴面家,个名好似之前喺牛腩群组都见过,一场嚟到就入去食吓佢。个样都好有老牌潮式面档 feel,而里面都八成满,估唔到㖞,我系寻日星期一下昼去嘅,平日下昼都咁爆嘅。用 $45 叫碗「牛腩牛杂粗面」先,餐牌都冇睇,因为佢根本冇餐牌,啲嘢就写晒喺墙上面。不过我都冇睇,食呢啲睇乜鬼吖。牛腩几滑几正,咬落去相当腍,唔系车仔面𠮶啲。唔怪得牛腩 group 都有人讲啦,原来真系有水准。而牛杂方面,佢都唔差,味道都够浓。加 $7 要枝「可口可乐」,都系新款玻璃樽𠮶只,已经饮过几次,正。不过一场嚟到想食得全面啲先出 post,慢慢食完稍事歇息就再叫嘢食,系呀,我一次食两餐, $40 要碗「净四宝」。佢有鱼蛋、墨鱼丸、猪肉丸、鱼皮饺呢四样配埋紫菜,可以加腩汁但我冇加,墨鱼丸同鱼皮饺较为突出,其他无特别。加 $7 要「枝装豆浆」,怀疑佢系重用玻璃樽自己整,味

佢有鱼蛋、墨鱼丸、猪肉丸、鱼皮饺呢四样配埋紫菜,可以加腩汁但我冇加,墨鱼丸同鱼皮饺较为突出,其他无特别。加 $7 要「枝装豆浆」,怀疑佢系重用玻璃樽自己整,味道唔错而且都几多人叫。夹埋食咗 $99,系两餐嚟嘅。。。

(地址:屯门井财街青菱径 6 号地下)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #globaleats #tastyfood #followforfollowback #love #eat #1am屯门区 #屯门 #兆康 #景峰 #新兴面家 #牛腩牛杂粗面 #可口可乐 #净四宝 #鱼蛋 #墨鱼丸 #猪肉丸 #鱼皮饺 #紫菜 #枝装豆浆 #1am0828 #1ambackup