女朋友去咗几日泰国返到嚟当然要带佢食好嘢啦!😃继上次带咗去食明记潮馆之后,今次又拣咗喺砵兰街嘅打冷老店 - 新泉发。😇喺铺头外面望左几望,见到座无虚席谂住碰碰运气,点知铺入边角位仲有一张枱仔,当然捉女朋友入去啦😗 一贯老店嘅作风,厨房都系好开扬,我哋坐𠮶张枱正正望住厨房煮嘢!🤨先睇餐牌,其实都系𠮶几款打冷选择,但正正选择唔多所以着出嚟先够风味!✅韭菜猪红:基本上每次打冷我都会点嘅𩠌,韭菜非常之弹牙,猪红点堆秘制嘅辣椒油简直系一绝!✅蚝仔肉碎粥:其实本来我系我系方鱼肉碎粥嘅,但落单𠮶位老店员应该听错咗😝最后嚟咗蚝仔粥。个人认为食粥嘅话温度系好重要,端上时热辣辣简直系正,不过蚝仔就唔系太多,但系粥几粘!✅著名潮州卤水鹅片:虽然卖相唔系好讨好,不过味道就一流,绝对有鹅嘅味道。不过略嫌每一块嘅厚薄唔系太均匀,稍为失色少少。✅腊肉炒芥兰:呢个时间应该芥兰当做嘅时候,但系就冇咗芥兰𠮶种清甜,我个人喜欢腊肉有点油腻嘅感觉🤓呢碟嘅腊肉比较干身。至于其他𩠌菜选择大家亦都可以自行试下,我见到蚝饼都好靓,同埋比较多人叫炒蚬!——————————食物质素:8/10环境卫生:6/10舒适度:6/10服务:7/1

——————————
食物质素:8/10
环境卫生:6/10
舒适度:6/10
服务:7/10
性价比:7.5/10

总评分:6.9/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相机食先 #旺角
2018-12-30
  • 卤水鹅片