2022-07-11
高质鸟割厨师发办记得之前系东京银座朋友带我享受过一次超高质嘅和牛Omakase,估唔到系香港都可以食到银座的味道❗而且系好罕有以🐓为主题嘅🥢Omakase 😲😲 嚟自🇯🇵日本的过江龙鸟割烹专家#希鸟【Kicho】主打以日本鹿儿岛农场的黑萨摩鸡🐔打造高质厨师发办,以鸡只的不同部位制作日本高级鸟割烹美食,更由日藉厨师主理保留日本原汁原味!真系食得好特别,从未试过食嘅部位,全部试到,而且点解可以咁美味❓❣️真系试完都好难忘.🐔鸟割料理菜单:🍲先付—鸡清汤配鸡肉丸子鲜甜鸡肉丸子,里面有鸡软骨,口感特别。汤里有冬瓜,樱花🌸造型嘅团子。🥗前菜—炭烧鸡胸肉配乌鱼子及土佐产香醋 | 日式最中饼配鸡肝酱红豆馅食嘅最终就食得多啦,用鸡肝张食嘅都系第一次。食落好似鹅肝,入口融,好香浓,中间有啲甜甜地嘅无花果干。 🌮前菜–柚子啫喱汁配半熟烟熏鸡肉今个月我已经系第三次食咗半熟嘅鸡肉。日本嘅鸡饲养方式比较干净,所以可以生食。狗子执好开胃,上边有啲紫苏花调味,口感清新。 🍲逸品—慢煮鸡冠配蟹肉酱新,我真系第一次食鸡冠,食落滑滑地,入边有蟹肉同鱼翅捞埋。好清甜! 🍢烧鸟 —炭烧鸡颈肉 | 炭烧鸡心好脆口,配以芥末酱,好
🥢Omakase 😲😲
🐔鸟割料理菜单:
🍲先付—鸡清汤配鸡肉丸子
鲜甜鸡肉丸子,里面有鸡软骨,口感特别。
汤里有冬瓜,樱花🌸造型嘅团子。
🌮前菜–柚子啫喱汁配半熟烟熏鸡肉
🍲逸品—慢煮鸡冠配蟹肉酱
🍢烧鸟 —炭烧鸡颈肉 | 炭烧鸡心
好脆口,配以芥末酱,好夹!
🥠野菜—炭烧面根配秘制肉味噌
芝麻味同艾草味嘅面筋食落口,有年糕嘅口感。配上行未嘅味噌,咸同甜嘅组合非常美味。
🍧箸休—柚子梅子冰沙
鸳鸯嘅造型,食到中段,嚟杯酸酸甜甜嘅沙冰
🍢烧鸟—炭烧免治鸡肉软骨串配蛋黄
呢一道都系算经典菜式,传统居酒屋,烧烤店都真系食过唔少。唔系佢嘅调味真系好。
另外有炭烧鸡肝或鸡肾
(厨师会因应食材供应而定)
每道串烧建议先食佢嘅完未再加少少山椒粉。去食佢第二种味道!👍🏻👍🏻
🥒野菜—炭烧时令蔬菜配巴马臣芝士
如果前面咁多肉嚟一个清新嘅蔬菜,醒胃!
🍢烧鸟—炭烧无骨鸡翼 | 炭烧鸡腿肉
🍜食事—招牌鸡汤拉面 或 松露免治鸡肉(另加港币100元)
个种路饭要另外加钱,但系真系好好食啊,记得一定要加钱食佢。😂😂,蛋黄酱加埋见到嘅松露捞埋一齐。食得再饱,呢一碗饭都一定会好味到食晒。😍
🍨甜品—是日精选雪糕及自家制布丁🍮
威士忌味嘅雪糕加上酱油汁,唔系好特别呢?
香或嘅布丁,食出有少少姜味。上面有一粒大大嘅红豆。