成日都听朋友介绍呢间日式炉端烧餐厅 @nagasakayaki ,据说可以用亲民价格食到高质质素,所以就嚟试下。😌餐厅以船为主题,格局宽敞,设有吧枱同卡位。坐吧枱可以体验呢度嘅特色「用船浆上菜」 ,几过瘾下。今次我哋叫咗个入门版嘅套餐,佢系以厨师发办形式,会视乎当日有咩新鲜食材而俾咩菜式你,店员亦会简单介绍返。❤️成个过程大概两小时,系个几愉快嘅体验。🥳长阪12旬彩席间料理(12品)HK$468①前菜➡️ 海胆豆腐、矶煮鲍鱼、鱼干🎣先上三样前菜,豆腐质感软滑,以海胆酱调味,有少少鲜甜感觉,但冇话非常突出。鲍鱼易咬唔韧,酱汁煮得非常入味。鱼干甜甜哋,配埋核桃送酒一流。味道:7.5/10②先付➡️ 八爪鱼、带子刺身 🐙以醋渍调味,带子软腍肉厚,八爪鱼爽口带少少弹牙,味道鲜甜又带少少酸味。配埋海带,非常清爽开胃。味道:8.2/10③刺身 🐠➡️ 池鱼、北海道海胆、蛋黄酱赤身池鱼王肉厚肥美,鲜嫩爽脆带油香。赤身都唔错,完全冇筋,亦冇腥味,反而食到吞拿鱼鱼味。厨师以蛋黄淋上赤身,解决咗赤身油脂偏少嘅问题,所以食落口口感好滑,亦唔觉干身。😙北海道海胆真系有惊艳感觉,口感细致软滑,口腔顶一顶已经融化。而且完

长阪12旬彩席间料理(12品)HK$468

①前菜
➡️ 海胆豆腐、矶煮鲍鱼、鱼干🎣

味道:7.5/10

②先付
➡️ 八爪鱼、带子刺身 🐙

味道:8.2/10

刺身 🐠
➡️ 池鱼、北海道海胆、蛋黄酱赤身
池鱼王肉厚肥美,鲜嫩爽脆带油香。赤身都唔错,完全冇筋,亦冇腥味,反而食到吞拿鱼鱼味。厨师以蛋黄淋上赤身,解决咗赤身油脂偏少嘅问题,所以食落口口感好滑,亦唔觉干身。😙北海道海胆真系有惊艳感觉,口感细致软滑,口腔顶一顶已经融化。而且完全冇平时廉价𠮶种腥苦臭,而系有种creamy嘅感觉,甜甜哋带奶香。😍😍

味道:8.5/10

④蒸物
➡️ 鱼子鹅肝蒸蛋🥚

蒸蛋用原只蛋壳装住,上面摆放鱼子同鹅肝,貌相相当吸引。蒸蛋的质地非常柔滑,入口即化,配合鹅肝嘅油脂让蒸蛋更添浓郁感,鱼子则增添了一丝咸香。🤩

味道:8.5/10

⑤御造
➡️ 蟹肉饼、伊达卷🦀

厨师用日式最中饼包住蟹肉丝同八爪鱼子,可以食到三层口感,其中以八爪鱼子嘅咸香味道最为突出,之后再食到蟹肉嘅鲜甜,层次非常之丰富。👍🏻伊达卷比较特别,系日本新年年菜「御节料理」绝对会出现的经典菜肴之一,以鸡蛋、鱼浆、糖、味醂等食材制成嘅蛋卷。呢个伊达卷色泽金黄,口味札实,蛋味香浓,味道偏甜。🍳

⑥味自慢烧物
➡️ 烧豆腐

店家话系自家制豆腐,豆腐外皮炸到脆卜卜,里面嫩滑有豆香,上面配上木鱼丝,虽然惊喜不大,不过几香口。🙌🏻

⑦➡️ 烧时令鱼🎏

金黄酥脆的外皮,烧得很香脆,内里保持鲜嫩,口感对比十分吸引。因为烧嘅关系,避免过多油炸,保留鱼嘅鲜味,配菜酸酸甜甜,值得一试!🫶🏻

⑧天妇罗
➡️ 松叶蟹脚、北海道南瓜🎃

天妇罗面衣轻薄,口感松脆。配合啖啖肉嘅松叶蟹脚,口感非常之好。天妇罗可以配经典嘅天妇罗汁或者抹茶盐。抹茶盐咸中带苦,令层次更丰富。🍵至于北海道南瓜非常之香甜,口感偏爽,点返天妇罗汁好食啲。

⑨➡️ 烧时令贝 🍊

烧扇贝系原只上嘅,上之前仲会刨啲柚子皮。扇贝肉质厚实,非常鲜味,带少少焦香同柚子香,令佢有种清新嘅感觉,层次更丰富。大家记得要饮埋佢啲汁,全部精华喺晒到。

10 ➡️ 釜饭 🍚

釜饭系由高汤同菇煮成,之后仲会洒上樱花虾干🍤。食落去饭粒圆润饱满,粒粒分明,夹杂住虾干香味同高汤香味。

①①➡️ 蚬肉鱼汤 🥣
鱼汤色泽奶白,味道偏清带少少鲜味,蚬肉大大只,配埋饭食好满足。

①② 甜品
➡️ 巨峰瑞士卷、水玄信饼 🍇

瑞士卷巨峰味好香甜,蛋糕体松软。水玄信饼照传统食法,会有黑糖同黄豆粉,味道惊喜不大,但质感软滑,又带啲弹性。

➡️ 百香果乳酸梳打 🫧🫧

呢个真系好啱打咭!师傅会用泡泡枪整个泡泡放喺饮品上面,客人可以整爆佢🫧🫧,据同行朋友讲系会有少少香味,闻完香味就可以试下个饮品,百香果乳酸非常香甜,梳打带微微刺激感。饭后饮都几爽。

抵食:8.2/10
服务:8.3/10
环境:8.2/10

长阪烧
地址: 旺角砵兰街189号2楼

#hk #hongkong #hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食评 #香港食评 #香港生活 #香港必食 #旺角 #旺角美食 #mongkok #日本 #日本菜 #炉端焼き #omakase #お任せ #sashimi #seafood #barbecue #grilled #刺身 #烧烤 #海鲜 #さしみ #やきも #dessert #甜品