2017-03-04
今日放工来到旺角同朋友行街,行到累累地就上网睇下旺角有咩好食。发现呢间Lab 66都好似几多好评,但价钱又唔算好平,而且位置都唔系坐落于旺角既中心,咁点解都会咁多人去食呢?我决定要亲身去探究一下。原来改名叫Lab 66系有原因,因为餐厅既装修真系好似模仿紧一个实验室咁样,工业味浓。墙身上有类似水喉水管嘅装饰,都几特别。原来呢间餐厅既面积都几大,系有两层架,我六点几过到黎,都未到最繁忙既晚饭时间,就已经坐到半满了,睇来呢间店真系有佢既吸引力。食物唔算好多款,但都好清晰咁样印晒系呢个纸板上面。食物有好多得意既配搭,例如芒果软壳蟹卷、鸭肉馒头等等,有好多我都几有兴趣架。不过两个人试唔到咁多,今次试住两样先啦。Dark Choco $68首先叫咗一杯特饮,朱古力怪饮朱古力系理所当然既事lol上网睇既时候见到好多人叫呢杯嘢,我都已经立志一定要是黎试呢杯超级朱古力。果然真系满到泻,所以店员系杯下面都会连埋只碟一齐俾你。满满既朱古力加埋上面厚厚既忌廉、朱古力酱、碎朱古力等等,好吸睛。饮落口有超浓既朱古力味,唔系好似出面啲朱古力加冰畀你,越饮越淡,最后变左水咁既味。浓浓既朱古力背后散发住淡淡既香蕉味,
我决定要亲身去探究一下。 原来改名叫Lab 66系有原因,因为餐厅既装修真系好似模仿紧一个实验室咁样,工业味浓。
墙身上有类似水喉水管嘅装饰,都几特别。
食物唔算好多款,但都好清晰咁样印晒系呢个纸板上面。
不过两个人试唔到咁多,今次试住两样先啦。 Dark Choco $68
果然真系满到泻,所以店员系杯下面都会连埋只碟一齐俾你。
浓浓既朱古力背后散发住淡淡既香蕉味,成件事好匹配。
镬仔广岛蚝饼 $78
上台时仲系热辣辣,听到啲油声弹下弹下,完全系即叫即整好新鲜。
其实叫呢个蚝饼都有原因既,因为我本身真系好钟意食蚝饼XD。
但系除左去庙街或者一啲打冷既舖头,平时基本上都好少机会食到,所以一见到当然要叫啦。
呢个蚝饼比起打冷食到既蚝饼一啲都唔输蚀,蚝量好多,又唔会太厚咬落去成口粉。
味道适中,唔会过咸,而且啲蚝仔仲有淡淡海鲜甜味添!
芒果软壳蟹卷 $88
外面包住个层饼皮,同KFC食𠮶个炸鸡卷既饼皮一样,呢个稍为厚啲啲,入面包住既馅料就冇咁容易跌出黎。
卷物入面有芒果、沙律菜、软壳蟹等等。
味道好清新,因为饼皮本身无味,咁就唔会抢左馅料既味道。
芒果一啲都唔酸,不过沙律菜偏多,软壳蟹又偏细只,所以有少少变左得芒果一个主角咁样。