2018-09-15 403 浏览
今日去开九龙湾探亲戚,想揾个地方探个三点三,于是就黎到淘大揾食啦~但系今日系星期六,真系无乜坐得舒服嘅餐厅有下午茶餐。就系依个时候,我地经过茶木啦,发现居然有下午茶餐,仲要有好多选择,而且价格相宜。我地三个人入去,侍应好好咁安排我地左六人嘅大卡位,坐得好舒服,第一印象已经加分!由于今日无食lunch,所以我地今次叫左台式鸡蛋肉松起司卷饼、冬菇贡丸新竹米粉,同埋招牌菜红烧牛肉面。首先讲下台式牛肉面,一上菜嘅时候已经俾佢啲芫茜吸引住啦。真系满满嘅芫茜,满满嘅爱!个面底系用左幼身嘅面,挂汤得黎有不失咬口。最重要系下午茶时间,午餐份量,绝无欺场!至于冬菇贡丸新竹米粉,由于亲戚已经急不及待已经食紧嘅关系,所以就无影到。不过个贡丸系几弹口几juicy嘅。依个台式鸡蛋肉松起司卷饼里面卷住嘅系邪恶!!满满嘅肉松、满满嘅沙律酱,点会唔好食呢?正所谓要吹水,首先要有野饮(我,2018)。依家就等我讲下啲野饮啦!每一份下午茶餐都附送一杯特定野饮,但系选择唔多,于是我地就加7蚊转menu上面嘅其他野饮。首先系黑糖枸杞牛蒡茶。虽然话有黑糖,但系其实唔会太甜,牛蒡味都几出,钟意药材味嘅人应该会钟意。然后系桂圆红枣

但系今日系星期六,真系无乜坐得舒服嘅餐厅有下午茶餐。

台式鸡蛋肉松起司卷饼

黑糖枸杞牛蒡茶

桂圆红枣茶

然后系桂圆红枣茶。相比之下,依个茶比较甜,系好典型嘅味道,好滋润。

至于另外一杯热黑糖珍珠奶茶(走甜),由于无咩特别,所以就唔影啦。

就系咁,一个愉快舒服嘅下昼就过左啦~
2018-09-15
台式鸡蛋肉松起司卷饼