2022-10-23
真系估唔到,元朗教育路都有间咁高水准嘅日本料理。星期四约咗几个旧同学聚会,谂住试下新嘢,近近地行过来,点知有惊喜!首先一入 Bar 枱就见到两位师傅正在预备食材,好讲究,有片有真相,刀工都唔简单呀!即场示范巧手刀工切白萝卜丝,要知道,高级日本料理萝卜丝应该粗细不一且有光泽。平时食鱼生附带嘅萝卜丝都大有学问!看起来不起眼,常被用来清口的萝卜丝,因用量颇大,为了应付需求,很多餐厅几乎都选择用机器取代手工切萝卜丝。但魔鬼藏在细节中,天涧居酒屋嘅师傅就会亲手切,因为口感会特别爽脆清甜,所以如果你看到萝卜丝大小粗细不一又有光泽,那就是手工的作品。至于机器切的萝卜丝,首先它会很长,但口感软烂,这是因为机器挤压白萝卜导致汤汁大量释出的结果。我哋好豪地试咗个鹿儿岛A5和牛寿喜烧,本来我哋坐卡位,店员好好,话个位摆寿喜烧会太迫,安排咗我哋入日式包厢房,要除鞋入去坐塌塌咪𠮶种,好 VIP 嘅感觉,平时应该要有最低消费先可以坐入去,今次我哋赚咗啦!有四大块雪花和牛薄片,店员帮我哋烧,烧完浸蛋浆,入口即溶,好美味!之后有杂菇杂菜,再用啲汁捞饭,超正呀!