餐厅: 城中鴨子
资讯:

2023-06-24 822 浏览
话说新年流流其实开市都唔算好多人去餐厅食饭毕竟好多人屋企自己煮啦👨🏻‍🍳咁啱入到呢一间平时排队排到天都黑嘅城中鸭仔🦆食个便饭 入到去当然系背山面海⛰🏝景观优美啦个view 又靓啲𩠌又靓添👍🏻可惜入口😅质素麻麻😅简单啲讲系个调味出晒事😅🌝叉子烧饼通常叉子烧饼系食个饼嘅香再加个馅嘅镬气,而正路佢个馅会系偏浓油赤酱少少,ie.重口味啲又有镬气嘅可惜在😅个饼就烧得好到位喇仲好重麦香添,但系个馅又油又漏,上碟嘅时候唔够热食唔出镬气,个肉碎仲要偏淡,失左个精髓🌝小笼包呢个其实几好食,个汤足馅实在,皮薄馅靓个醋仲几香 🌝上海粗炒作为一个屋企系上海人嘅人,expect 入口嘅粗炒应该系有镬气,照旧浓油赤酱,个面应该系有啲咬口,仲有少少少少㶶香,成碟野先啱味佢呢😅面腍算啦冇咩好讲大众口味,个酱油唔够味,啲料eg.菇唔错,但系都系冇镬气加偏淡,食得唔爽,而冇镬气又导致佢食落偏油🌝北京填鸭唉😪一间用鸭做名嘅sort of 名店😪我咁大个仔食咁多次烧鸭/北京卖鸭都未食过只鸭入口系骚嘅🥲姐系我想讲,认真嘅你鸭以外嘅野都系好食嘅但系唔知你肥膏片唔干净定系摆冻左只鸭真系入口系骚嘅😅希望系我唔识货而唔系你QC出左咩问
话说新年流流其实开市都唔算好多人去餐厅食饭
可惜入口😅质素麻麻😅
简单啲讲系个调味出晒事😅

🌝叉子烧饼

🌝小笼包
呢个其实几好食,个汤足馅实在,皮薄馅靓个醋仲几香

🌝上海粗炒

🌝北京填鸭
唉😪一间用鸭做名嘅sort of 名店😪
我咁大个仔食咁多次烧鸭/北京卖鸭都未食过只鸭入口系骚嘅🥲
姐系我想讲,认真嘅你鸭以外嘅野都系好食嘅
但系唔知你肥膏片唔干净定系摆冻左只鸭
真系入口系骚嘅😅希望系我唔识货而唔系你QC出左咩问题啦吓😅

满满嘅期望入嚟,真系失住个望出返去,唉😪

肥仔指数:🐒🐒/5🐒满分

#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔觅食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食评 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #城中鸭子 #北京填鸭 #上海粗炒 #叉子烧饼 #小笼包 #上海菜 #soupdumpling #pekingduck #chinesecuisine #海港城 #海景 #劣食