2023-05-01
【油尖旺区】【川婆婆】我之前同一位朋友食过佢哋铜锣湾𠮶间快餐式嘅面店,感觉都唔错。过咗一年左右嘅近期,我作为一只八卦精,都收到啲风,好多后生仔女年轻人圈子都几中意食呢间川婆婆。所以我收到邀请之后就直接夹个食辣朋友陪我去。去到先知原来系食佢哋个「茶底辣卤串串火锅放题」,净系睇个名都吸引,原来个汤底系茶底,就算加汤都系加花茶,非常特别。而我哋食「鸳鸯双拼锅」系有「茶底麻辣锅」同「养生菌王鸡汤」,适合埋唔太食辣嘅我。佢有三款套餐可以食嘅,我哋就拣咗 B 餐,即系「新鲜农场靓牛串串套餐」,每位有「牛颈脊」、「牛小排」同「SRF 和牛肉眼边」三拣一同埋「时令海鲜」,即系圣子、海虾、大蚬,价钱系 $298 一位,未知抵唔抵。除咗边炉,火锅隔离仲有烧烤板,好方便,即系啲任拎任食嘅串串唔止可以整麻辣烫嚟食,仲可以烧烤,由客人自己衡量。我觉得呢个设计几好,尤其有时食到迷吓迷吓可以换吓花款,啲肉片类可烧可渌,好似食紧两餐饭咁。最特别嘅几款应该系「韮菜牛肉」、「芫茜牛肉」、「羊肉粒」同「炸豆卜」,两款牛肉同啲配菜一齐食好正,羊肉粒够膻香,个豆卜放入麻辣汤底索晒啲汁,食到爽歪歪。另外,啲「蟹柳」同「响铃」都属
最特别嘅几款应该系「韮菜牛肉」、「芫茜牛肉」、「羊肉粒」同「炸豆卜」,两款牛肉同啲配菜一齐食好正,羊肉粒够膻香,个豆卜放入麻辣汤底索晒啲汁,食到爽歪歪。另外,啲「蟹柳」同「响铃」都属正常水准。
反而有啲失望嘅系「羊杂」同「鹅肠」,前者可能我煲得太耐有啲靭,后者我煮完都系冇乜味,达唔到期望嘅高度。不过,用返「牛栢叶」、「牛黄喉」、「鸡髀菇」、「腐皮」、「台湾肠」同「午餐肉」食麻辣汤底坚正。
最后玩个「鱼皮饺」,又煎又灼,好过瘾,见到「吊桶仔」又忍唔住食埋,都 okay。食辣不得不提饮品,玻璃樽汽水都几齐,第一次见玻璃樽红茶花伝,仲有罐装 OOHA 同加多宝,都系任饮。回应返第三段嘅问题,我觉得系抵食嘅。。。
(地址:尖沙咀宝勒巷26-36号地舖)
#1amfoodie #foodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺区 #尖沙咀 #尖东 #红磡 #1am红馆 #川婆婆 #宝勒巷 #川菜 #四川菜 #茶底辣卤串串火锅放题 #新鲜农场靓牛串串套餐 #牛颈脊 #牛小排 #SRF和牛肉眼边 #时令海鲜 #鸳鸯双拼锅 #麻辣烫 #串串 #1am0761 #1ambackup