行街行到又攰又热 想揾个坐得舒舒服服嘅地方叫杯嘢饮同friend吹吓水🥹 今次就嚟咗呢间喺长沙湾嘅cafe🫧环境好靓好多打卡位 成间餐厅嘅布置都系波希米亚风格🤎 整体环境都好舒服除咗环境 嘢食嘅卖相都唔错 特别系疏乎厘😍😍▪️脆炸软壳蟹咸蛋黄蟹籽忌廉意大利面 $92👅:6.8/10软壳蟹炸得好香脆 而且系原只软壳蟹🦀!一切开都有几多膏🤍食落几香口 而且热辣辣 咸蛋黄味都几浓郁 每啖意粉都食到咸蛋黄味 仲有咸蛋黄沙沙地嘅口感🫶🏻 但系有啲可惜嘅系忌廉汁唔够多 质地偏稀 口感唔够浓稠 缺乏挂汁嘅效果🥹🥹 令到成个意粉食落唔够creamy 但系有香浓咸蛋黄味搭救 所以整体都唔差😙▪️蒜香法式奶油蘑菇烩鸡肉配日式珍珠饭 $75👅:7.5/10本身以为系risotto 嚟到先知 原来系酱汁同白饭分开上🤣有种日式料理嘅感觉~ 要自己将珍珠米饭同忌廉汁捞埋一齐食🤣 珍珠米粒粒分明 口感软糯 充满饭香味 而忌廉汁就好重奶油香味 加埋蒜香调味 味道几好😍忌廉汁嘅份量啱啱好够捞晒成碗饭 但系如果多啲就更好啦🤣 佢有薯仔蘑菇同鸡肉做配料 令到成个饭更加丰富😗 鸡肉都好大件 肉质都嫩滑😙成个饭味道唔错 但系酱汁偏

除咗环境 嘢食嘅卖相都唔错 特别系疏乎厘😍😍

▪️脆炸软壳蟹咸蛋黄蟹籽忌廉意大利面 $92
👅:6.8/10
但系有香浓咸蛋黄味搭救 所以整体都唔差😙
脆炸软壳蟹咸蛋黄蟹籽忌廉意大利面
脆炸软壳蟹咸蛋黄蟹籽忌廉意大利面

▪️蒜香法式奶油蘑菇烩鸡肉配日式珍珠饭 $75
👅:7.5/10
本身以为系risotto 嚟到先知 原来系酱汁同白饭分开上🤣有种日式料理嘅感觉~ 要自己将珍珠米饭同忌廉汁捞埋一齐食🤣 珍珠米粒粒分明 口感软糯 充满饭香味 而忌廉汁就好重奶油香味 加埋蒜香调味 味道几好😍忌廉汁嘅份量啱啱好够捞晒成碗饭 但系如果多啲就更好啦🤣 佢有薯仔蘑菇同鸡肉做配料 令到成个饭更加丰富😗 鸡肉都好大件 肉质都嫩滑😙成个饭味道唔错 但系酱汁偏稀身 冇咗𠮶种好浓稠嘅感觉 所以扣咗少少分🥹

▪️苹果金宝火炙焦糖蛋卷配云呢拿雪糕 $72
👅:8.5/10
好特别嘅甜品😙🤎平时喺出面都好少见到有apple crumble味嘅甜品🥹 呢一个甜品都几有惊喜🫶🏻蛋卷入面包住忌廉同苹果金宝 而外层就搽满焦糖 仲用火枪轻轻烧过 令到外皮脆脆地😍
令蛋卷食落有种外脆内软嘅感觉👏🏻 蛋卷上面仲加咗一球云呢拿味雪糕 奶味香浓而且质地幼滑
因为蛋卷嘅热力 令雪糕溶溶地 雪糕流晒落蛋卷度 一啖食落口真系好正😍😍 雪糕嘅顶层仲加咗lotus饼碎同苹果碎 成个甜品味道好丰富 而且又唔会好甜🫶🏻🫶🏻
苹果金宝火炙焦糖蛋卷配云呢拿雪糕

▪️Tiramisu 疏乎厘班戟$108
👅:8.5/10
卖相超正😍😍疏乎厘好肥大好fluffy😍🫶🏻 面头淋上劲多tiramisu cream 啲cream多到好似瀑布咁流紧落嚟🤍 疏乎厘班戟有两层 食落好有空气感 软绵绵🥹🥹 而且充满蛋香味 配上味道香浓 口感香滑嘅tiramisu cream 一齐食真系超正
可可粉同咖啡味好重 😍😍推介推介!!
Tiramisu 疏乎厘班戟

▪️Guava Pineapple Lemon Soda $48
👅:9/10
好fresh嘅嘢饮🤍 三只味平衡得好好 而且味道好夹 当中石榴味最重 但系唔会覆盖左 菠萝同柠檬嘅味道👐🏻 味道酸酸甜甜 好清新🤍🤍消暑一流!

🌟个人觉得呢间嘅甜品出色过主食
甜品嘅款式多而且好特别 但系建议大家早啲去🥹我哋𠮶阵晏昼三点去 基本上大部份嘅甜品已经售罄🥹🥹

好味指数:7.8/10
抵食指数: 7.4/10