【深宵系列1之2】上集讲到食完鸡粥有啲口渴,就过咗对面人和荳品,今次坐入舖,卫生情况其实唔系好太多店员呀姨采取「人mark人」策略,我们一坐低,佢已经拎住叠纸仔,企响枱侧边,随时ready落单,望住餐牌,其实是有点眼花撩乱,加上又有啲饱..朋友先点冻豆浆和煎鱼肉豆腐,刚好点了我想要的,我惟有选别的,见店员呀姨仍然眼甘甘望住我,我唯有问「有乜唔饱肚架?」店员呀姨答「鸡翼...豆腐花...芒果豆花,食生果唔怕饱啦」最后我叫咗杯热豆浆,再加一个卥水豆腐。店员呀姨问要淡浆?我坚定地点头先说那鱼肉煎豆腐,鱼肉最多得1.5mm厚,无乜鱼肉味,但煎得颇香口,豆腐开始有少少出水,但依然仲算滑呷了口淡豆浆,豆味好香,就系「乜无甜味」,另一位呀姨帮我倒了点,再加些糖水,易入口多了。她说,一般客人要求淡浆,就完全唔加糖水,因为怕有啲人因为糖尿病等原因唔饮得再试那其貌不扬的卥水豆腐,都未放入口,那强烈的花椒八角味就已经把我击倒...应该是卥太耐,奇怪的是,无乜卥水味,overall就是太重口味,受得住花椒八角味嘅话,系可以挑战吓!!
【深宵系列1之2】
2015-03-01
$26 (宵夜)