2023-05-06
【深水埗区】【嵩记牛什】我中咗新冠就咸世界都知,不过有啲自称颜色店已经守唔住,要叫返佢做「2019 冠状病毒病」,竟然冇人察觉,睇嚟大家都接受咗呢个名。呢档嘢之后又有借「全港响电话」事件玩胶抽水,忽然又黄返,有趣有趣。不过我中武肺同其他人一样,其实都会好攰同埋做唔到嘢,所以生产力严重下降。本以为可以趁放假狂做自己嘢,但系原来系唔得嘅,因为个病令我卧床时间大增,脑转数亦下跌。所以喺做嘢方面,呢个假期系帮唔到啲乜嘅。因为申报咗,收到隔离令,我出唔到街,咁就留喺屋企啦。唔好以为之前富华𠮶篇就系咁样呕出嚟,你咁谂就真系高估咗我,其实都系未病之前嘅作品嚟,边写边食,由一月食到三月架,大家可能用十秒,我就预备好耐。之前喺 社交平台牛腩牛杂 group 见到大埔道有场世纪大战,就系接连有三间潮州粉面店喺同一条街二百米之内。有人就有意见,呢个吹话边间好食,𠮶个又话另一间好啲。我作为一个密探,梗系要去现场睇睇发生咩事啦。第一间讲嘅系老字号「嵩记」,佢喺正油站对面,位置几靓,不过店面较细做唔到几多枱。咁人哋生存到咁多年就当然唔使我教点做生意,整碗「腩什河」嚟食吓。其实味道唔差,牛腩唔系腩碎,好食嘅,而份量
第一间讲嘅系老字号「嵩记」,佢喺正油站对面,位置几靓,不过店面较细做唔到几多枱。咁人哋生存到咁多年就当然唔使我教点做生意,整碗「腩什河」嚟食吓。其实味道唔差,牛腩唔系腩碎,好食嘅,而份量都算系唔错。
以 $39 呢个价钱嚟讲,唔算贵,属正常。不过美中不足嘅系佢系喺呢三间当中最唔「企理」嘅一间,感觉好似周围黐𥹉𥹉咁样。嗱,我嘅意思唔系话佢好污糟,而系入到去觉得个卫生情况令我好唔自在咁,就系咁样样啰。。。
(地址:深水埗大埔道152号地下7号舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0606 #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗区 #深水埗 #太子 #石硖尾 #嵩记牛什 #腩什河 #牛腩 #牛杂 #潮州粉面