2023-05-06 1217 浏览
【深水埗区】【爱群餐厅】一直都好想试呢间餐厅,因为见佢老字号,而且以前搭车成日经过。我之前有位女朋友住美孚,送完佢返屋企之后搭巴士就肯定经过呢个位,因此先会有上面讲嘅呢种感觉。而佢最近亦都稍作翻新,所以感觉好似比以前更加整洁同企理。今次适逢有位可能比家慈更亲嘅阿妈级人马约我食饭,我当然不敢怠慢。咁我亦都唔会话自己「空降」长沙湾咁夸张,根据湾仔 Eric 叔嘅定义,呢个词系要啲大人物先用得,所以我只能够随意咁飘到现场啦。因为好耐冇咁样两个人一齐食饭,所以都互相交换咗啲近况。佢主要都系关心我当时最 hot 嘅 topic,而我亦都冇可能去掩饰我嘅困难同不快。呢几年遇到嘅困难系一个比一个严峻,佢都有帮过我去度过其中嘅一啲难关,所以我都必须答谢佢嘅。叫啲嘢食先继续讲,铁板扒餐好似系呢度嘅其中一样特色嚟,啱我㖞。朋友食量唔算大,喺佢谂咗好耐,而我又应承咗会帮佢包底之后,佢叫咗个「杂扒餐」,跟黑椒汁,饮「热柠茶」。我有帮手食啲,我觉得只算一般,份量就算系几多咁啰。而我自己就食咗个「铁板牛柳餐」,因为朋友话佢有亲戚好中意食,次次嚟亲都叫牛柳食,咁我都想睇吓系咪真系咁坚。我叫咗五成熟,食落又真系唔错,

而我自己就食咗个「铁板牛柳餐」,因为朋友话佢有亲戚好中意食,次次嚟亲都叫牛柳食,咁我都想睇吓系咪真系咁坚。我叫咗五成熟,食落又真系唔错,配埋「鹅肝」就更好。我系跟蒜蓉汁嘅,味道都系正正常常咁,杯「冻柠茶」走甜都系。

我哋两个餐都有餐汤同餐包,都系普通港式西餐咁嘅款,唔系话好特别𠮶只。佢特别之处系套餐有个甜品,一球雪糕,呢点反而有分加㖞。由于我个额头上面凿咗个「穷」字,所以餐饭𠮶 $307 系佢出,呢啲位我唔争畀钱啦,我认我冇钱㖞。。。

(地址:长沙湾青山道177-179号地下)

#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #foodiehk #topcitybiteshk #1ambackup #1am0543 #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am深水埗区 #长沙湾 #深水埗 #李郑屋 #庵由 #爱群餐厅 #茶餐厅 #西餐厅 #杂扒餐 #铁板扒餐 #牛柳餐 #常餐