【深水埗区】【金园茶餐厅】之前讲到喺蒙古做嘢识到香港朋友,佢知我做 foodie 嘅,所以都喺对话里面包含好多饮食嘅元素。嗱又咁讲吖,好多嘢都系讲吓是非嘅啫,呢啲嘢又冇理由摆上枱面讲,所以都系讲返我哋做过嘅饮食交流咪算啰,系咪。咁大家见到呢间系茶记嚟,就知我哋讲亲啲都系比较市井啲嘅饮食文化。香港呢个地方都系经历咗好多年嘅拼搏,加上民智上比邻近地区早发展,所以先有今日嘅𪸩煌。其实当年嘅平民百姓,咪又系由呢啲唔起眼嘅茶记养大。嚟到长沙湾呢间金园,都系经典嘅格局,不过感觉佢哋装过吓修,有啲新净。叫咗个 $45 嘅「全日经典面餐」,加 $8 转「香煎鸡扒面」,都几大碗,配菜仲有「火腿奄列」,不过整到好薄,只蛋略嫌唔够生、唔够滑。加 $2 转嘅「牛油多士」几好食,呢块包似样,牛油亦都好香。餐饮饮「热奶茶」,都系好饮嘅。之后用 $14 叫埋「鲜牛油菠萝包」,个菠萝油叮到硬晒,唔得。夹埋 $69 埋单,价钱可以啦,下次点都要食「酥皮蛋挞」至得。。。(地址:长沙湾青山道314号地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food

(地址:长沙湾青山道314号地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗区 #长沙湾 #金园茶餐厅 #茶餐厅 #全日经典面餐 #香煎鸡扒面 #火腿奄列 #牛油多士 #热奶茶 #鲜牛油菠萝包 #菠萝油 #酥皮蛋挞 #1am1199 #1ambackup
2023-10-22