2023-05-06
【深水埗区】【云南风味米线】呢排缺乏深水埗区嘅 post,夹咗道歉哥过嚟陪我食嘢,之但系大家都唔系话太好胃口,所以拣极都唔啱咁。我就顺便讲吓以前嚟呢头会食乜,点知原来道歉哥同呢头都甚有渊源,真系咁啱得咁桥。讲吓讲吓咁,即系食咩啫。我哋同时讲起呢间云南米线,都觉得佢几好食,我系好多年前由隔离 team 同事带我去食过一次,之后冇再食。咁又经过呢度,不如食呢间啦。就系咁,我就同道歉哥入去坐低咗。侍应话如果唔想谂的话,就叫过桥米线啦。的确系正中咗我嘅心扉,就要 $56 嘅「云南过桥米线(全套)」,唔问佢有冇半套咁咸湿啦。佢呢度嘅云南过桥米线嘅汤底、米线、配料系分开上,同过桥米线典故嘅做法系一样,食之前先至将配料同米线倒落碗汤度嘅。咁佢碗汤个汤底好特别,又唔咸又唔太辣,但系几香浓。配料方面都几足,有火腿、腩肉、鸡肉、猪膶等,又有韮菜、葱粒、生菜等等,啱啱好唔会太饱。虽然有免费普洱任饮,但我都系叫咗 $8 嘅罐装「玉泉忌廉」嚟饮。道歉哥就食 $47 嘅三味小锅米线「炸酱腩肉鱼蛋」,佢就觉得碗嘢 okay 但就系嫌佢唔够辣。反而我就觉得唔太辣就啱我呢啲弱者食,所以话呢啲嘢真系「百货应百客」。咁样夹
道歉哥就食 $47 嘅三味小锅米线「炸酱腩肉鱼蛋」,佢就觉得碗嘢 okay 但就系嫌佢唔够辣。反而我就觉得唔太辣就啱我呢啲弱者食,所以话呢啲嘢真系「百货应百客」。咁样夹埋食咗 $111,以呢个质素嚟讲,我系绝对接受嘅。。。
(地址:深水埗营盘街134号元安大厦地下)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗区 #长沙湾 #云南风味米线 #云南过桥米线 #三味小锅米线 #炸酱腩肉鱼蛋 #炸酱 #腩肉 #鱼蛋 #1am0916 #1ambackup