2024-09-18 201 浏览
價錢相宜,坐位就不要太高要求,都舒適的。服務一流,不催你下單,收錢的員工有禮,見有空會拉門比走的客人。食物選擇多,不過豬膶和雞肉比較鞋,湯底夠味,不是太辣,適合我這些不辣的人。
價錢相宜,
坐位就不要太高要求,都舒適的。
食物選擇多,
不過豬膶和雞肉比較鞋,
湯底夠味,不是太辣,
適合我這些不辣的人。
「疫情」過後,加速了「電子支付」、「手機銀包」的普及化,現在包包裡就只得一部手機 😝 什麼錢包、卡包 … … 通通都不用帶上,真是方便極了 👍🏻 今天特意要「攜款」是因為這間 30 年老舖只收 Cash 🌳 「雲南風味米線」這家店舖並不是位於人流密集的街道,能夠經歷「疫情」洗禮而仍然生存至今 30 年 🌻 實力真是非同小可 👍🏻 小店只此一間並無分店,最出名的「黃鱔米線」非常抵吃 😍 因爲我不吃「豬皮」所以沒有點選 😝👆🏻 「酸辣雞肉腐皮」米線$47 🍜👆🏻 懷舊式炸豬扒,幾乎每台都有客人點選 👇🏻 湯底味道很特別,並非其他店家的味道,酸中帶鮮味,吃完沒有「口渴」感 😋古法炸豬扒/雞翼 每台必點 $16 份炸細雞肉米線 $42 ,因為走「青」所以賣相比較「單調」但不影響美味 😅

古法炸豬扒/雞翼 每台必點 $16 份

2024-08-14
2024-07-13 1183 浏览
雲南風味過橋小鍋米綫,位於深水埗營盤街134號元安大廈地舖。 餐廳主打過橋米線, 店內晚飯時間全場滿座,我點了酸辣魚蛋腩肉米線$47、 炸醬豬潤米線$42。 ▫️酸辣魚蛋腩肉米線 ~ 湯底惹味,魚蛋彈牙, 腩肉夠肥美。▫️炸醬豬潤米線 ~ 豬潤口感偏硬, 炸醬和米線是絕配。 整體價錢貼地, 可以一試。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。     雲南風味過橋小鍋米綫地址: 深水埗營盤街134號元安大廈地舖

酸辣魚蛋腩肉米線

▫️炸醬豬潤米線 ~ 豬潤口感偏硬, 炸醬和米線是絕配。
炸醬豬潤米線

整體價錢貼地, 可以一試。

雲南風味過橋小鍋米綫
地址: 深水埗營盤街134號元安大廈地舖
2024-07-12
用餐时段
2024-07-05 965 浏览
隱藏在深水埗街巷中的這家雲南小鍋米線店,提供著相當實惠的午餐選擇。首先,這裡的一大特色就是免費供應茶水。你可以在享用美味的米線之前,先品嘗一杯清香的茶葉,讓味蕾先被徹底開啟。這不僅省去了點餐飲料的費用,更提供了更加道地的雲南式用餐體驗。店內的招牌菜式包括炸醬黃鱔雞小鍋米線,以及炸醬酸辣米線。前者採用了新鮮的黃鱔搭配雞肉,再加上濃郁的炸醬,醇厚而不膩口;後者則是將酸辣醬料與米線完美融合,為你帶來一次味蕾上的饗宴。不論你選擇哪一款,都絕對是物美價廉的好選擇。一碗大約在45-52元之間,份量相當充足,絕對能填飽你的肚子。雖然店鋪的環境不算特別整潔乾淨,但食材的新鮮程度和烹飪手藝都保持著不俗的水準,讓你吃得開心又放心。對於喜歡嘗試不同地方小吃的食客來說,這家雲南小鍋米線店絕對值得一去。在品嚐地道風味的同時,你還可以享受超值的用餐體驗,既省錢又能飽餐一頓,實在是物超所值。

• 黃鱔小鍋米線
  • 黃鱔米線
  • 炸醬腩肉米線
剛好今日要去黃金商場,search下有咩好西,揀左呢間令我永遠不會忘記的米線😵‍💫😳叫咗碗黃蟮腩肉米線全走,黎到嚇親😱😑得四條蟮肉😨其他全部豬皮,腩肉好刀功,如果真係好食都算,最慘係味道超差,湯底除咗喊味完全無其他味,最最最慘唔知係豬皮定乜野有粒沙石物體,咬到牙斷咗陰功😭😭頂唔順食咗一半就比錢離開😫。要即刻去book睇牙~😣呢碗必定係我有生之年食過最難食而且最貴嘅所謂雲南米線😤
2024-07-04
  • 沒有推介
2024-06-12 943 浏览
細細個已經係呢間老字號雲南米線舖食開,大個左食其他米線,尤其果啲咩仔咩哥米線,啲炸醬得個甜字,完全唔係果回事,所以每隔一排,我都會想返黎呢度搵返真正既雲南風味。叫左個酸辣炸醬魚蛋米線+氣鍋雞~🍜米線湯底酸酸辣辣好開胃,魚蛋爽滑彈牙,炸醬係炒香果種,好正,呢啲先係炸醬!🍵如果食到覺得辣,每枱都有壺茶可以斟黎飲~🥘氣鍋雞好鮮味,底下超多雲耳,浸左係啲蒸雞蒸出黎既雞湯度,好鮮味,食到底記得飲返幾啖個湯,簡直係精華所在!

叫左個酸辣炸醬魚蛋米線+氣鍋雞~
🍵如果食到覺得辣,每枱都有壺茶可以斟黎飲~
由細食到大,出左黎做野之後有時間都會去幫襯下。近期發現服務態度差左好多,尤其係女負責人。當時係平日下午2點鐘我同另一位朋友一齊去食,明明有張細圓枱無人坐,都夾硬要我地坐一張有2個人坐緊嘅細圓枱。食米線全程係咁撞到隔離嘅筷子,食緊嘅時間好多食客食完離座,吉枱數目都愈黎愈多,所以我唔明點解要塞我地去坐一張本身有人坐嘅枱。另外我嗌左黃鱔米線盛惠42蚊,成碗只有4舊黃鱔其他都係豬皮黎,好似揾笨咁😅總結係我唔會再番去幫襯!
由細食到大,出左黎做野之後有時間都會去幫襯下。
總結係我唔會再番去幫襯!
2024-03-27
2024-03-25 629 浏览
哇好耐好耐冇去深水埗一黎就過黎回味下, 門口都幾多人 ,次次黎都爆場,一入去環境真都係冇變 有小小污糟 地下仲係好濕 但我黎係食味道 品係食裝修 唔好理了 最緊要好食 排除一切。姐姐既態度都正常 唔會好惡劣,即刻叫左個雲南米線 酸辣炸醬米線 ,都仲係之前呢味道!!100分 果種味同第間唔同 我都唔識解釋 。可能真係雲南既風味掛 我冇去過雲南就唔知了,但個湯底真係好岩香港人食。建議食裝修既都買外賣返屋企食算了,記得要分湯呀!!!!

酸辣炸牆腩肉米線
酸辣炸牆腩肉米線
2024-03-22 528 浏览
一去到就叫左個汽鍋雞$100,姐姐勁快就拎出黎👍🏼一打開個蓋就已經聞到好香😋啲雞好香胡椒味,食得耐會覺得有啲濃味同少少辣🤏🏻但係好好味😋雞食落好滑,juicy,咬落去會見到啲肉汁流出黎☺️個底就好好多雲耳,索哂啲精華,好味道👍🏼炸醬魚蛋腩肉米線/火腿豬潤腩肉米線$47,炸醬好惹味,米線質地岩岩好,唔會太淋太硬👍🏼仲要好多餸,食到最後都仲有腩肉食😂😂就算普通湯底都唔會冇味😋

2024-02-20 752 浏览
炸醬雞肉米線 $42啲雞肉煮得好滑,啲炸醬好惹味,米線軟硬到適中,撈埋落啲湯連米線一齊食,好夾好味道😋香脆炸豬扒 $16@1件豬扒炸到好脆卜卜,而且仲會幫你將豬扒剪到一舊舊,等你易d食,咬落去個吓仲好熱辣辣同唔會好油膩,好食😋香脆炸雞翼 $16@2隻一上枱巳經雞翼巳經好香噴噴,食落去都唔會好粉同好脆卜卜,咬落去個吓d肉鮮嫩多汁,好味😋𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
炸醬雞肉米線 $42

𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-01-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
星期六中午行過同朋友入去叫左兩碗米線,依間鋪頭幫襯左超過20年,諗住食下回憶點知發現價錢,食物質素,服務大不如前,一碗叫左黃鱔炸醬腩肉,發現用大量豬皮去取代黃鱔,但一個黃鱔價錢已經貴過其他好多,本身想再叫小食例如炸雞翼炸豬扒,但發現價錢貴過之前一倍有多,座位超級逼,冷氣嚴重不足空氣唔流通,伙記長時間望住你碗麵一直望住你食完最後一淡5秒內立即收起,落單時候一直推銷氣鍋雞,價錢貴又唔好食,只要唔肯加購氣鍋雞立即黑面,用餐過程極不愉快老闆態度非常惡劣,大聲夾惡。聽同台其他食客講間舖係由阿爸年代買落,交左比太太,個仔同新抱打理,搵錢搵到新冠時候仲可以上郵輪玩,已經冇任何租金壓力情況下,將鋪頭變得商業化,不斷只有加價但不會維持任何食物質素,大量推銷過程和壓力下對待食客,令到僅餘回頭客只剩低回味過去,不再因為味道而幫襯,可一不可再
2024-01-06 724 浏览
💜我叫咗三餸,湯底夠味,但係質地比較輕係太黏稠,份量足。但我見對面食緊套餐過橋米線份量大很多,都係貴$10 ,而且叫套餐嘅話佢係一碗湯一碗麵一碗餸三兜分開上菜,感覺份量更加大更加有特色。👎🏾現金cash only 有些不便
👎🏾現金cash only 有些不便
2023-12-17 737 浏览
呢間嘢本身間中都會去下,因為味道係唔錯。亦都介紹咗好多屋企人同朋友去食。但今日特登由荔枝角行到過去,全間嘢紅A膠櫈要搭枱坐得逼夾已經唔在講,一坐低就問食乜,問咗兩三次。我坐都未坐定,你問乜鬼嘢啫!好啦,落單叫咗碗炸醬雞肉腩肉米線,本身好肚餓,所以好期待。一上到黎,夾起一舊腩肉,全舊都係肥肉!!!拎第二舊睇,九成都係肥肉,第三舊都係九成肥肉,第四舊100%肥肉!另外兩舊係正常嘅五花腩。因為嗰四舊肥肉真係完全食唔到,所以叫咗阿姐過嚟問吓可唔可以換俾我。正常係醒目嘅即刻入廚房求其煮熟4舊腩肉就換俾我啦!點知嗰個阿姐話:係咁㗎喎,你落單嗰陣又唔講,你要講明係要瘦腩肉呀嘛,如果唔係就係咁樣隨機抽㗎喇!我係咁啤住佢,擺明好唔接受佢呢個答案!但係佢完全冇愧疚咁樣行開咗!喂大佬,阿姐你知唔知咩叫腩肉啊?你嗰幾舊係叫做肥肉,唔係叫做腩肉啊!你自己叫腩肉,會唔會expect全舊都係肥肉呀?聽完佢咁樣解釋真係火都嚟,但係好地地食餐飯,真係唔想搲爛塊面同佢喺度嘈!同埋個阿姐俾得啲咁嘅答案,好明顯我都已經唔係第一個啦。講多都嘥氣跟住我拎咗隻匙羹,將嗰4舊超級肥根本食唔到嘅腩肉排晒喺度!全餐飯根本背脊骨落,好似俾
跟住我拎咗隻匙羹,將嗰4舊超級肥根本食唔到嘅腩肉排晒喺度!全餐飯根本背脊骨落,好似俾人呃咗一味餸咁樣!
到我走嗰陣真係好冇禮貌咁樣將啲錢掉喺老細面前就走,因為呢餐飯真係令我對呢間嘢好失望!我去譚仔食,人哋啲腩肉一定會係五花腩,就算肥啲,我都清清楚楚見到係五層!蒜泥白肉就係薄啲,不過人哋全部都係五花腩,都唔會無啦啦一舊肥肉咁樣俾你。
我係叫腩肉,唔係叫肥肉,一間正常嘅食肆係冇理由將啲下欄嘢照攞出嚟賣!仲要同我講咁樣係好正常!
如果個阿姐或者個老細同我食晒嗰四舊肥肉佢,或者我條氣會順啲!
呢間嘢我會叫晒我身邊啲人唔好去,唔係好唔好食嘅問題,係衰格!
炸醬腩肉雞肉米線
用餐时段
2023-10-14 973 浏览
黃鱔米線 + 炸雞翼*Time : Oct 2023, Lunch*Price : $42 + 16 -HKD *Place : 雲南風味過橋小鍋米綫*Review : 好幾年前吃過外賣,今次路經試試堂食。- 黃鱔米線 : 配菜有黃鱔,豬皮等,小小的麻辣味,平常人絕對應付得到,黃鱔連皮煮,十分入味,也有鱔的爽脆口感,整體份量算是大碗,一定吃的飽整體不錯的,不過黃鱔份量比幾年前有一點點縮水,但口味保持到,每檯都有中國茶,去一點油膩,當日已是接近下午茶時間,仍然滿坐

黃鱔米線

黃鱔米線 + 炸雞

*Time : Oct 2023, Lunch
*Price : $42 + 16 -HKD
*Place : 雲南風味過橋小鍋米綫
*Review : 好幾年前吃過外賣,今次路經試試堂食。

黃鱔米線
2023-10-12 805 浏览
平日收工之後唔知食咩,又唔想駛咁多錢咁就會過來食米線兩個人點個雞湯米線套餐(💰56)、炸豬扒(💰16)、蠔油菜心(💰18),一共先💰90蚊,營養健康,好過食麥當勞啦。雞湯米線套餐——雞湯好鮮味,有小小胡椒味。套餐有雞肉、豬肉、芽菜、生菜等等,湯好飲,米線都好好食。蠔油菜心——煮得夠數,入口鮮甜。炸豬扒——真係超值,平過碟菜。好香口。仲有自助茶水添嘎。呢間鋪真係好受歡迎,好多人幫襯。😄所以基本都要搭臺。
平日收工之後唔知食咩,又唔想駛咁多錢
咁就會過來食米線
蠔油菜心——煮得夠數,入口鮮甜。
炸豬扒——真係超值,平過碟菜。好香口。
仲有自助茶水添嘎。
呢間鋪真係好受歡迎,好多人幫襯。😄所以基本都要搭臺。