2023-08-29
开业已经15年嘅凡高餐厅,由电梯走廊到餐厅内都用心布置,周围放满梵高嘅名画,好似置身喺艺术展览🖼️门口位置设有桌球、暖黄吊灯,配衬红色墙身,还原咗墙上其一画作 ❛The Night Café❜ 嘅场景;而用餐区嘅墙上亦有幅巨型 ❛Café Terrace at Night❜,喺旁边用餐彷佛融入油画当中,非常细致有心思👍🏻/ Set lunch配是日头盘或精选餐汤,加$10可同时享用!/🍈头盘 - Parma ham配哈蜜瓜Parma ham几有咸香味,配埋哈密瓜食,咸香中带出一点甜味🥰旁边有黑醋配新鲜沙律菜,非常清新几开胃~🍄餐汤 - 蘑菇汤 (+$10由杂菜汤转蘑菇汤)用上不同种类嘅蘑菇,如牛肝菌、大啡菇等熬制,真材实料✨大量粒粒蘑菇茸,口感不错👍🏻充满蘑菇香气,非常浓郁creamy😍再配埋超松软嘅黑芝麻餐包,黑芝麻味好浓好香有惊喜!浸落蘑菇汤一齐食,吸尽蘑菇汤精华,好正想饮多碗!🐟香煎格陵兰比目鱼配牛油薯蓉&自家制Salsa Sauce ($168)鱼柳煎香后散发丰富鱼油香味,鱼肉嫩滑多汁,配上酸甜嘅莎莎酱几解腻~薯蓉好绵密,加入牛油入口细滑,伴有蕃茄感觉冇咁滞🍅🍔美国安格斯牛肉&西
🍈头盘 - Parma ham配哈蜜瓜
🍄餐汤 - 蘑菇汤 (+$10由杂菜汤转蘑菇汤)
用上不同种类嘅蘑菇,如牛肝菌、大啡菇等熬制,真材实料✨
薯蓉好绵密,加入牛油入口细滑,伴有蕃茄感觉冇咁滞🍅
🍔美国安格斯牛肉&西班牙COREN猪肉汉堡配美式烧烤酱&香草薯角 ($178)
个名够哂长🤣好少见汉堡馅料会有两种肉类,牛肉同猪肉各有特色😍整个汉堡份量十足,一啖咬落去有两种风味几特别,而且保留到肉汁,唔会令到个包太干柴柴,夹埋芝士、配料、生菜一齐食,唔会觉得heavy,系几有特色嘅汉堡~
🍓是日甜品 - 士多啤梨奶冻
奶冻口感滑溜🥰面头有一层士多啤梨酱,不过个人认为甜度挺高,蚂蚁人应该几钟意🙈
总结:环境优雅,就连餐碟餐垫都系名画,细节位做足💯周年纪念或者生日庆祝嚟呢到都不错🤍