2022-03-31
今次试嘅系韩国过江龙🇰🇷 餐厅门旁嘅柑橘树系打卡点之一,令人好似置身于韩国济州岛一样。餐厅开12点,我地刚开冇耐就嚟到,所以人数唔多,即刻可以入座。餐厅装修以简约清新为主,带俾人一种舒适放松嘅感觉。一打开menu就好多野想试,样样都啱我口味咁😆 但望到隔离枱餐点嘅份量好似都唔细,所以先叫咗两个主菜先,打算唔够再叫甜品💜 但最后我地连两碟主菜都食唔哂😂 叫咗野食之后,职员就先送上一碟韩式料理必备嘅前菜--泡菜🥬 ✨前菜小食--泡菜 (附送)泡菜辣度系少辣,连我唔太食得辣嘅都食到,味道有别于传统泡菜,竟然有少少甜甜地,我一试便爱上😍 ✨ 泡菜炖五花肉蛋包饭 $158上菜时职员用刀界开只蛋,即时睇到内里嫩滑流心感满满👍🏻 五花肉上铺咗一层传统味道嘅泡菜,而青瓜中间亦卷有泡菜。五花肉够入味,烹煮时间刚好,所以肉质好稔,完全唔觉得韧。饭底系炒饭,味道较白饭更香,每口配上滑溜溜嘅蛋令口感更丰富😋 ✨韩式卡邦尼年糕 $92因为系卡邦尼,所以食落会有啲腻,虽然睇落唔系好多,但竟然食唔哂😂 卡邦尼味浓郁而家好味,系好正宗嘅味道👍🏻 韩国圆碌碌年糕最怕煮得唔够稔,今次喜出望外,年糕咬起嚟唔会硬,烟烟韧韧好
✨前菜小食--泡菜 (附送)
✨ 泡菜炖五花肉蛋包饭 $158
✨韩式卡邦尼年糕 $92
因为系卡邦尼,所以食落会有啲腻,虽然睇落唔系好多,但竟然食唔哂😂 卡邦尼味浓郁而家好味,系好正宗嘅味道👍🏻 韩国圆碌碌年糕最怕煮得唔够稔,今次喜出望外,年糕咬起嚟唔会硬,烟烟韧韧好有口感👏🏻
🔍整体感觉:无论系环境定系食物,今次都充满惊喜😍 职员服务态度亦好友善👍🏻 虽然只系叫咗两碟主菜,但份量真系好够食🤰🏻 有好多想试但都食唔落喇😂 哩间一定会encore,下次再试埋其他食物🤤