2023-12-11
【湾仔区】【刘一手重庆火锅】听过呢间嘢好耐,不过因为我唔太食得辣,所以我一直都冇将佢放喺我目标名单之内。直到呢排朋友买咗 klook 嘅优惠,好似可以平啲咁食一个套餐,我就姑且去睇睇发生咩事,原来系一个 $569 嘅「独家限时半价优惠」嚟。佢个全名系「秘制麻辣鸳鸯锅二人滋味晚餐」,两个钟用餐时间,配备一个「鸳鸯锅汤底」。我哋都唔太食得辣,所以拣咗「皮蛋芫茜汤」同「滋润椰子鸡汤」,够晒弱,我中意。两者都可以,只系愈食愈咸,要加水先得。火锅料有「鲜切本地牛三拼」,包括手切牛上脑、手切吊龙牛肉、鲜切本地骟牯牛展,都几正,而「手切梅头猪肉片」同「新鲜鱿鱼」其实都唔错。个餐仲有重庆特色食材「招牌刘毛肚」、「团圆鸭血」同「海带苗」,可以嘅。之后嘅「海陆三拼手打肉丸」、「重庆特色蔬菜拼盘」同「重庆小面」感觉都系正常火锅料,可能放辣汤会好啲。小食「炸响铃」同「重庆特色酥肉」都几好,甜品「黑糖糍粑」好食,饮品系「酸梅汤」,都可以。嘅餐唔系我畀,用原价嚟加一,好似唔算好抵食。。。(地址:铜锣湾登龙街1-29号金朝阳中心二期 - Midtown 1楼)#1amfoodie #foodie #hkfoodie
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am湾仔区 #湾仔 #铜锣湾 #刘一手重庆火锅 #刘一手 #火锅 #打边炉 #秘制麻辣鸳鸯锅二人滋味晚餐 #鸳鸯锅汤底 #皮蛋芫茜汤 #滋润椰子鸡汤 #鲜切本地牛三拼 #手切牛上脑 #手切吊龙牛肉 #鲜切本地骟牯牛展 #手切梅头猪肉片 #新鲜鱿鱼 #招牌刘毛肚 #团圆鸭血 #海带苗 #丸类及蔬菜 #海陆三拼手打肉丸 #重庆特色蔬菜拼盘 #重庆小面 #炸响铃 #重庆特色酥肉 #黑糖糍粑 #酸梅汤 #1am1191 #1ambackup