呢间餐厅主打法日Fusion菜,以法式炮制唔同国家及部位嘅高质牛肉,仲有自家制「雪室熟成牛肉」,钟意食牛嘅您真系要睇睇呢篇文章!———————————————🌟自家制面包配面豉牛油面包本身唔系好硬果种法包几好食,面豉牛油呢个概念好特别,食落好香同比较咸,我个人会比较钟意普通牛油多啲但试下面系一个唔错嘅体验。.🌟Dry Aged 35 Days Belgium Beef Tartare 呢个他他卖相好精致,用生牛肉捞蛋汁,以炸莲藕代替一般嘅饼干,比一般嘅他他更有特色。他他本身加咗唔少配料好似豆、洋葱等,配埋块炸莲藕,成个口感更多元化。另外隔离都有好旧煎左吓嘅洋葱,食落非常清甜。.🌟Boston Lobster French Barley Risotto 呢个Risotto用薏米煮,口感非常特别,比起一般嘅Risotto更有咬口同更烟韧,我个人系好钟意食呢个口感,但就未必适合平时钟意食传统白饭嘅人。和牛食落几嫩,但有几旧咬落都系比较多筋。相比另外佢嘅和牛,龙虾反而就好好多,煮得啱啱好,肉质鲜美有弹性。龙虾汁亦非常浓郁,每啖食落去都充满住龙虾香。.🌟Spanish 60 months sir
🌟自家制面包配面豉牛油
🌟Spanish 60 months sirloin
呢块牛嘅熟成度啱啱好,配有3种酱料,特别想highlight嘅系焦糖化洋葱Pirate,味道香甜,衬落牛扒真系非常正。但系牛扒本身就略嫌太多筋,对于以牛肉质素作为卖点嘅餐厅嚟讲,确实扣咗唔少分。
🔶整体评价🔶
餐厅服务好好,会耐心介绍每个菜式,环境就中等,唔系特别适合打卡。菜式好多都精致,但系牛肉真心多筋,其实真系每份牛都食到筋,特别牛扒果度有部分真系咬都咬唔到,主食差唔多5百蚊一份,所以都有相对嘅期望值,但感觉上性价比真系比较低唔系好符合价钱,我都会推介大家可以试一试,但就唔建议抱太大期望。
🔸味道:6/10
🔸环境:7/10
🔸服务:8/10
🔸打卡指数:7/10
🍽️Bifteck
📍湾仔皇后大道东202号QRE Plaza 23楼
23/F, QRE Plaza, 202 Queen's Road East, Wan Chai
👉🏻#hkchiller美食地图_湾仔
👉🏻#hkchiller晚餐推介