2024-02-07 3928 浏览
新年就到,听好多人都有推介Grand Hyatt既Grissini既食物&气氛,决定book尼试试,同屋企人提早食一个西式团年饭。🧧果然名不虚传,餐厅暗暗既灯光+意式既装修,再加埋个无敌大海景😍真系好好feel,唔只屋企人好享受,呢到更加适合情侣约会既好地方。我recommend ⭐️。Grissini ⭐️餐厅最出名嘅长面包,即焗即送出,食完之后再可以向职员申请再要👍🏻口感软绵绵,同传统嘅意大利面包棒味道一样。24months aged Prosciutto di Parma(HK$180)⭐️份量好多,而且每块火腿肉质都好柔软,味道唔会太咸,而且好香嫩。VITELLO TONNATO (HK$260)⭐️小牛肉薄片+吞拿鱼酱,食落味道几浓郁、好香,系一个唔错嘅前菜。POLLO PIEMONTESE COTTO IN PENTOLA D’ARGILLA (HK$720) ⭐️⭐️呢个系for share,而且每日有限的!!超级surprise,厨房一焗好只鸡,侍应就即刻拎出嚟俾我哋睇😍超级大只、超级香,之后再拎返入厨房炆煮。再送出嚟嘅时候,已经系一个完整嘅炆鸡,里面有唔少嘅薯仔同埋菇,配菜全部

我recommend ⭐️

。Grissini ⭐️
Grissini

。VITELLO TONNATO (HK$260)⭐️
VITELLO TONNATO

呢个系for share,而且每日有限的!!
再送出嚟嘅时候,已经系一个完整嘅炆鸡,里面有唔少嘅薯仔同埋菇,配菜全部都好淋身、好入味; 而全只鸡焗到金黄色,本身好怕鸡肉好干身,但冇谂到佢食起嚟完全好嫩滑,同旁边嘅汁系一个好好嘅配搭。

。BOTTONI DI BUFALA (HK$260)⭐️
充满芝士馅嘅意大利云吞,皮薄馅靓,而且旁边有少少薄荷汁配合埋,食起嚟好清新,一啲漏嘅感觉都冇。
BOTTONI DI BUFALA

。SPAGHETTI ALL' ASTICE (HK$390)
唔好以为系普通嘅茄汁意粉,其实上面放左Atlantic龙虾,茄味好够,而且意粉煮得好弹牙。
SPAGHETTI ALL' ASTICE

Dessert
。TIRAMISÙ ALL’AMARETTO (HK$120)⭐️
呢度嘅signature之一,侍应即时系面前拎左一大匙落碟,完全唔吝啬,Tiramisu好香好滑,而且几够咖啡味。
TIRAMISÙ

Drinks

。L’APERITIVO (HK$140)
有Homemade balsamic vinegar ,饮起嚟少少提子汁嘅感觉

。LIMONATA SICILIANA SALATA (HK$110)
NON-ALCOHOLIC ,甜甜酸酸嘅,几清新

。CREMA LIQOURE ALLE MANDORLE (HK$110)
NON-ALCOHOLIC ,几有桃味,都好清新

回头指数: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物质素: 🌮🌮🌮🌮
服务质素: ☺️☺️☺️☺️
消费指数: 💰💰💰(TTL $2519,人均消费$839.7)
环境质素: ☘️☘️☘️🍀

* Grissini 意大利餐厅 (湾仔)
湾仔港湾道1号君悦酒店2楼

同类餐厅 #cocofood_意大利菜
同区餐厅 #cocofood_湾仔
如果你钟意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update
Grissini
VITELLO TONNATO