2021-05-20
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【红磡打冷店 足料蚝饼掂】早几日心郁郁想去食吓打冷,就谂起红磡呢间屹立多年嘅潮州打冷店。仲记得佢旧舖𠮶阵门前面有一堆煲仔饭🫕开住个炉,煮到无停手。今次系佢搬咗入新舖几年之后第一次试食😋估唔到都几有惊喜。~我是Menu~酥炸潮州蚝饼(大)$128呢个蚝饼真系好有惊喜,炸得十分酥脆,食落一啲都唔油腻😋 蚝嘅份量一啲都唔少,仲要够哂大只🦪,非常足料!我觉得系成晚最出色嘅一道菜👏🏻鱼香茄子煲 $88个煲送到上嚟仲咋咋声,听到都流口水🤣 味道中规中矩,感觉普通,好似唔太够咸香味,亦都唔太有豆瓣酱香。招牌鹅片拼盘 $158打冷又点少得卤水拼盘呢😌 呢个招牌鹅片拼盘有鹅片、猪耳、猪腩肉、红肠、豆腐卜、鹅肠同埋少少芽菜。咩都想试少少嘅嗌呢个拼盘就啱哂🤪 味道正常,但点埋个辣油就好味得多🌶椒盐鲜鱿 $118鱿鱼唔韧🦑 粉浆够薄,脆得嚟食落唔会成口炸皮。加埋啲炸蒜,十分香口🧄脆皮炸猪手 $98呢个脆皮炸猪手相比之下就较为失色。个皮炸得够脆,但系就食唔到肉,好似净系食肥膏咁🥲 呢个价钱好似唔系太值得🙁~评分~ (5分满分)环境:🦦🦦🦦🦦食物:🍯🍯🍯🍯服务:🐻🐻🐻🐻
【红磡打冷店 足料蚝饼掂】
~我是Menu~
酥炸潮州蚝饼(大)$128
鱼香茄子煲 $88
招牌鹅片拼盘 $158
椒盐鲜鱿 $118
脆皮炸猪手 $98
~评分~ (5分满分)
环境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服务:🐻🐻🐻🐻
总分:💛💛💛💛
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و:总体嚟讲如果约得到一大班人,去打冷都系一个唔错嘅选择。如果可以多啲人一齐堂食就好了🥲
(。・ω・。)ノ:已经好想返去再食个蚝饼🤤
地址:
新忠记打冷小菜馆 (红磡)
红磡湖光街1-7号联成大厦龙图阁地下17A号舖