2022-08-13 623 浏览
又一间素食餐厅要执笠喇⋯敬一既前身系喺大角咀,个名已经唔记得左,只记得佢地好短时间就已经执左,当得知敬一开张真系好兴奋!佢地做既系素川菜,香港真系冇乜地方食到,果种惹味同镬气真系好吸引。佢地10月就要执笠,喺10月之前食得一次得一次。辣子鸡系我最爱,猴头菇化身为鸡粒,外脆内软。虽然有好多辣椒,但又唔会好辣,啲辣椒可以食埋落肚,就好似食薯片咁,仲有啲花生同芹菜都好点睛,一个人都可以食哂成碟!水煮三国系我第二最爱,炸到香脆既杏鲍菇,整齐咁排喺辣汤上面,唔会浸到淋哂,配埋极富弹性既薯粉,超正!酸菜鱼啱唔食辣既人,啲素鱼炸到金黄酥脆,汤有大量酸菜、豆腐、仲有粉丝,啲粉丝索哂啲汤,每一啖都好juicy。素叉烧喺好多素食餐厅都有得食,敬一就加左啲紫菜腐皮卷令佢更有自己特色。啲叉烧好松唔死实,外面脆卜卜仲有啲㶶边,系上等既素叉烧。紫菜腐皮卷都好脆好好味,绝对唔系个普通配角。素食好似净系食菜,但真素食者就知其实唔系,所以都要特登点返一个菜黎食下。椰菜花炒得够干身又唔会好油,食落爽口,即使只系一碟菜都一丝不苟。最后依味系餐牌上冇,楼面遮遮私心推介,但已经唔记得佢叫咩名噜。有别于其他主打辣既菜式,依味系走
又一间素食餐厅要执笠喇⋯

最后依味系餐牌上冇,楼面遮遮私心推介,但已经唔记得佢叫咩名噜。有别于其他主打辣既菜式,依味系走酸甜路线。平时食开既猴头菇都系一旧旧,但依味既猴头菇就系切片既,呈现出不同既口感,好特别。

咁高质既食物真心百吃不厌,希望敬一快啲揾到新铺位,等我地可以继续叹佢地既出品啦。