2017-06-23
日本又成功进占香港啦!系一股黎自于东京原宿既热潮,Cafe Kaila班戟甜品店系夏威夷三连冠早餐店,系日本日日大排长龙,而今次我地比拼既就系Pancake!首先我就会试食一间位于坚尼地城既本土代表 点子Little Dot Room。 以dot柄波点为主既café,店主亲身飞到台湾试精挑了4款台湾松饼粉,制作出十多款口味的咸甜班戟。一坐底,我就二话不说点左招牌梳乎厘班戟先,因为由于制作需要15-20分钟。吾好以为台面上就系佢既招牌梳乎厘班戟,而系落单识别既装饰品黎,仲要真系有蛋香味,哈哈。 梳乎厘班戟HKD $88 - 等左20分 钟终于出场啦,哗真系好似头先个装饰品,很厚身,像是很松厚的感觉。切落去似海绵蛋糕好松软,而食落去都好似海绵蛋糕甘,好松软。外干而入面带有少少湿度,有好重既蛋香,满口都系浓郁既蛋味,再加上少少糖浆,更加有软腍腍既效果,因为pancake本身没有太多味道,要加上其他配料增添味觉,而佢既糖浆加甘pancake算系偏甜,但份量尚算足够。 鲜忌廉士多啤梨配雪糕班戟 HKD $68 – 三层班戟夹住士多啤梨、忌廉同埋士多啤梨酱,再加一球士多啤梨雪糕。食落去
鲜忌廉士多啤梨配雪糕班戟 HKD $68 – 三层班戟夹住士多啤梨、忌廉同埋士多啤梨酱,再加一球士多啤梨雪糕。食落去酸酸甜甜,但个人认为士多啤梨同果酱份量偏多同酸,或者士多啤梨控既人会钟情于佢。而pancake口感好明显同梳乎厘班戟不同,用了另一种松饼粉,偏干身而比较松化。
点子 Little Dot Room
西环坚尼地城山市街1号地下J号舖
营业时间: 星期二至五: 15:00-23:00(截单时间: 10:30)
星期六至日: 14:00-17:00(截单时间: 16:45);
18:30-23:00(截单时间: 10:30)
星期一: 休息