2024-01-17
【西贡区】【金记冰室】我间唔时都会过嚟调景岭呢边做嘢,大家都知道我去到边食到边,而且呢度系以十八区 foodie 为主嘅生活杂志,因此难得喺西贡区,点都想食吓佢哋嘅餐厅。然而,心水清嘅读者可能会见到我成日都喺调景岭食,呢点我尽改。不过喺冇乜选择嘅情况之下,我今次都系食一间连锁茶餐厅,之前喺会展做嘢𠮶时已经食过一次湾仔分店。希望大家体谅,因为𠮶头嘅食肆,要食嘅好似都食过晒,剩返低嘅一系就系啲大型集团连锁店,一系就唔适合一个人食。我记得上次我食金记系食佢啲午餐,所以今次食「金牌经典」,即系啲类似常餐咁嘅套餐。我叫咗个 $58 嘅,主食系「招牌鲜牛肉米粉」,都几好食,清清哋咁。我将配菜「西煎双蛋」改做「炒蛋」,加埋「牛油多士」,都唔错。由于呢间系用 QR Code 落单,所以有啲咩要求都唔会唔好意思开口。呢一点除咗转炒蛋之外,亦都彰显咗喺杯嘢饮度,我叫咗「荷兰谷咕」转「炼奶(少甜)浓D」,我想讲咁配搭系劲好饮,大家可以一战。埋单就系 $58,唔贵嘅。。。(地址:将军澳调景岭景岭路8号都会駅2楼R03 & 027号舖)呢间餐厅我写过其他分店嘅用餐体验以及食物,如果想睇,可以打以下 hashta
呢间餐厅我写过其他分店嘅用餐体验以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜寻返𠮶次嘅用餐体验记录:
湾仔区分店:1am1157
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am西贡区 #调景岭 #金记冰室 #金牌经典 #招牌鲜牛肉米粉 #西煎双蛋 #牛油多士 #炒蛋 #荷兰谷咕 #1am1274 #1ambackup