2023-09-18
【西贡区】【翠华餐厅】一段时间冇写西贡区,呢啲系十八区 foodie 时期狂 chur 自己嘅过程,而家已经 chur 另一啲嘢。话说我走入嚟将军澳系因为去将军澳运动场睇「中银人寿香港超级联赛2023」嘅赛事,最后主场嘅理文以四比一击败杰志。睇完波行到过嚟尚德呢边,见到翠华餐厅都心大心细好唔好入嚟食吓。首先因为好似好普通,之但系市区嘅分店好似执吓一间又一间,都好似真系冇乜喇㖞。始终都叫盛极一时,趁呢个机会,反正摆喺眼前,不如就食返次啦。叫咗个 $63 嘅「常餐」,佢得一款嘅啫,就系「生炸猪扒面」。呢个面就真系十年如一日,都系咁难食,我就唔信佢有生炸过块猪扒,畀尽咪大力啲煎几吓咁。个「太阳双蛋」系可以嘅,不过「牛油猪仔」就唔多掂,仲要唔脆。饮品我拣「热奶茶」,比以前淡口咗少少,可能系我条脷浓咗,唔难饮就得,几好嘅。但系我想叫啲蛋挞呀,菠萝油呀嚟食吓就唔得喇,原来佢哋师傅下午收咗工,乜都冇喇㖞。一心想入嚟食啲包点嘅我,决定 $63 止蚀离场喇。。。(地址:将军澳唐明街2号尚德商场地下1及2号舖)
(地址:将军澳唐明街2号尚德商场地下1及2号舖)