2023-06-15
【观塘区】【海悠】认识咗世一哥一段时间,一直都冇机会同佢单独食吓饭,就算系见面,可能都系喺啲女仆 cafe 之类嘅场所。咁喺𠮶啲场合之下其实唔止得我哋,仲会有啲研究女仆十几年但冇论文出过嘅研究员同相关人士,因此好难讲深入啲。我作为一个穷人就梗系好难去啲好高级嘅餐厅,但系我作为一个 foodie 又想食一啲唔平凡嘅嘢,咁可以点呢?我就选择咗网上有啲朋友介绍过嘅呢间餐厅,佢喺骏业熟食中心里面,但系餐厅系有冷气嘅,怕热嘅我都接受到。去到即刻叫佢哋嘅招牌菜,$68 嘅「红颜炸子鸡」半只,不过我系早一日打定去餐厅预约嘅,如果系即兴食嘅话就冇喇。咁大牌就试吓你咩水准,一咬,劲脆皮,啲鸡肉又唔会鞋唔会干,劲好食,配个白饭都劲快食晒呀。之后到 $58 嘅「秘制蟹皇酱海皇炒饭」,个酱唔会好腻,饭粒粒分明又有镬气,正。到$58 嘅「黑松露滑蛋炒虾仁饭」,世一哥一食就大叫「有料!」就知正,个蛋又香又滑。加埋 $5 可乐同 $10 红茶花传夹埋就 $199,呢个质素抵啦。。。(地址:观塘骏业街67号骏业熟食市场1楼52-53, 56号舖)