2022-10-09
最近身边有唔少朋友准备去日本旅行,暂时未有计划嘅我就唯有揾间高质嘅日本餐厅慰劳下我嘅日本胃🤣最近就去左食铜锣湾一间楼上居酒屋,餐厅主打各式高质日本菜,除左有高质食材之外,烹调手法亦好精湛,食落好有惊喜😋‣ 申子和牛烧 (鹿儿岛A4) ($338)上菜好有惊喜,有专人即场系面前火烧烹调,差唔多煮左3分钟,全程就系视觉享受,未食已经好满足😍烧完之后见到好大块和牛包住蛋汁饭,上面仲有少少乌鱼子点缀,食落和牛烧到啱啱好,口感软熟,油脂饱满,味道丰富,好满足🥰‣ 极上蟹膏蟹肉炖饭 ($288) 卖相几吸引,一个烧过嘅蟹盖下面见到一大团蟹膏,龙虾汤炖饭好入味,汤配饭唔会太干或者太湿口感唔错;配上蟹籽蟹膏蟹肉一齐食,口感好丰富😋‣ 蓬松玉子 ($98) 估唔到一份玉子都咁有惊喜,上菜卖相几精致,切开见到中间满满蛋汁🤩而且中间仲有芝士拉丝,可见烹调技巧精湛,食落口感外软内滑,整体好高质素,诚意推介呢份玉子烧👍!!!‣ 汁烧蒜片牛柳粒 ($118)卖相色泽唔错,牛柳粒烧嘅火候唔错,咬落入面仲有肉汁😋~配埋浓郁嘅蒜片烧汁,味道好突出,总体质素同样唔错‣ 和牛寿司(free)呢份寿司系打卡赠送既,块和牛好
‣ 申子和牛烧 (鹿儿岛A4) ($338)
‣ 极上蟹膏蟹肉炖饭 ($288)
‣ 蓬松玉子 ($98)
‣ 汁烧蒜片牛柳粒 ($118)
‣ 和牛寿司(free)
呢份寿司系打卡赠送既,块和牛好滑嫩,烧到比较生,食落好软熟好滑😝油脂亦好丰富,我同朋友都觉得好好食!
‣ 青苹果乳酸梳打/柚子乳酸梳打 ($68/$68)
两杯梳打味道都唔错,甜度适中稍微带点乳酸既酸味,个人钟意青苹果乳酸梳打,味道好清新!
餐厅地理位置都方便,距离地铁站几分钟路程☺️食物质素几高,想佢居酒屋chill下嘅朋友不妨一试,记得book位!
💰Total: $1075 ($538/pp 已包括10%服务费)
📍 申子居酒屋|@shinkohk
铜锣湾渣甸街50号渣甸中心9楼 (到访分店)
旺角黑布街74-76号艺兴大厦地下1号舖