除pizza以外,差唔多位置又有一间我想试好耐,但一直碍于长期要排队而放弃的老店。经过数间杂志的广泛报道,失传。怀旧。忌廉筒 就更加热门。 某日李daddy经过见唔到人龙,终于试到回忆中的儿时味道! 虽然十分热门,但各人的评价就好坏参半,究竟好唔好食呢?忌廉筒 传统的忌廉筒制作工序繁复,所以有出售的饼店买少见少。一口咬落去食到淡淡的酥皮油香,质感偏实在,其实无论香脆度或牛油香味都比不上现时坊间的大热甜品;再到忌廉部份,入口不即溶,质感实在亦偏向油腻;嗯!!是儿时的回道,物质无咁丰富的年代的美味,回忆都返晒嚟!《隐藏食法》 :网传有个 #隐藏食法,就系成个忌廉筒食之前叮一分钟。虽然溶化了的忌廉食落去更甜,但酥皮有翻生的感觉!牛油香味出晒嚟,比就咁食好多好多。 巨型蝴蝶酥 因为巨型,就吸引咗李daddy购买。味道上亦有惊喜,有浓浓的牛油香味,又够脆,只系比较黏手,感觉差咗啲。小朋友都抢住食 (呢round蝴蝶酥胜) 结论 : 如果刻意入去排队买嚟食就觉得无必要,但如果经过又唔使排队,可以回味一下儿时味道。
除pizza以外,差唔多位置又有一间我想试好耐,但一直碍于长期要排队而放弃的老店。经过数间杂志的广泛报道,失传。怀旧忌廉筒 就更加热门。 某日李daddy经过见唔到人龙,终于试到回忆中的儿时味道! 虽然十分热门,但各人的评价就好坏参半,究竟好唔好食呢?
忌廉筒

《隐藏食法》 :