2019-07-05
今日去开乐富探朋友,朋友话想试一间新开嘅酒楼,个名好得意,叫做海鱻城,有咁多个鱼字,唔通系主打海鲜?同传统嘅酒楼唔同,呢度门面同内部装修都非常新颖,空间感好大,亦都非常光猛,喺呢度绝对可以慢慢咁食一餐好嘅五头南非鲍鱼($68)呢只鲍鱼做法好独特,系以香蒜同椒盐做成,椒盐嘅咸味,更能凸显出鲍鱼嘅鲜甜,而呢一个煮法,更能锁死咗鲍鱼嘅肉汁,咬落去Juicy无比苏格兰蛏子($58)手板咁长嘅蛏子,以蒜蓉粉丝蒸嘅方法,做出一道惹味非常嘅𩠌菜,蛏子肉质爽脆,咬入口非常有口感,味道鲜甜,一啲沙都冇。所有嘅肉汁流晒落去粉丝里面,可以话吸收晒整道菜嘅精华冰烧三层肉($88)三层肉嘅皮非常脆口,食落去有微微烧烤嘅香味,肉质嘅肥瘦均匀,一口一啖,有脆同嫩嘅双重口感鲜人参花胶炖乌鸡($248)一埕嘅乌鸡汤绝对足够四人食用,分量十足,大大啖嘅花胶,睇得出用料方面绝不吝啬经理特别话俾我哋知,个汤系原埕高温大火隔水蒸六个小时,所以会特别出味饮落去就知道,个汤冇味精,饮得出人参嘅甘香同埋乌鸡嘅鲜甜环境装修新开嘅酒家,地方新净光猛之外,装修亦都系以鱼为主题,枱同枱之间有足够空间,坐落舒服餐牌最值得一赞嘅,喺呢度嘅服务,
五头南非鲍鱼($68)
苏格兰蛏子($58)
冰烧三层肉($88)
鲜人参花胶炖乌鸡($248)
饮落去就知道,个汤冇味精,饮得出人参嘅甘香同埋乌鸡嘅鲜甜
环境装修
餐牌
最值得一赞嘅,喺呢度嘅服务,侍应都很亲切,碗碟加水亦都勤快,所以见到呢度好多熟客。