2023-05-03
【食烤鱼要好气氛|川花烤鱼】疫情过去大家复常后,每区嘅特色又渗返出嚟。今次去到荃湾,荃湾总系有份街头、夜市感觉。今次嚟到呢头食烤鱼,都一样咁好气氛!食咗咩🐟酸菜烤鲈鱼鱼都有几款选择,全条一条、鲩鱼鲈鱼;我最钟意肉滑少骨,所以鲈鱼系必选的。想食酸菜和鱼为主,配菜次要,所以就算两个人都拣全条鱼。厨师一早已将鱼分半,很方便,唔需要自己反鱼,而且两半都同样浸到汤,唔会个底过分滚而太实太烂!果然冇令我失望,炉鱼肉真系点滚都好滑,而且很鲜甜。酸菜食极都有,喜欢酸菜嘅我表示很感动!🐟宽粉皮宽粉皮索晒鱼汤,质感比较滑身,食入口几好食。惟要留意佢比较易断,夹断时小心汤汁回弹呀!🐟鸭血份量比想像中多,可以预早就放入锅中边滚边食,同酸菜汤底劲夹到。🐟鲜鱼卜唔系咁多地方有得食所以就试试。鱼卜鲜味十足,放汤时间耐咗都会越滚越细的,如果怕腥嘅朋友要谂谂。🐟莲藕片唔想食绿叶菜,又想食蔬菜类时,莲藕片真系我首选,菜酸菜鱼配莲藕片无得输,爽脆口感,清新又。🐟梨干苹果茶几好饮,自家煲嘅风味,梨干苹果滋润又清甜,一大枝两个人分享刚刚好。
食咗咩
🐟酸菜烤鲈鱼
果然冇令我失望,炉鱼肉真系点滚都好滑,而且很鲜甜。
酸菜食极都有,喜欢酸菜嘅我表示很感动!
酸菜鲈鱼全条
酸菜鲈鱼全条