2024-02-20
【黄大仙区】【越一越南牛肉粉专门店】同同事春哥嚟到黄大仙凤凰新村附近揾嘢食,见到呢间越南嘢几似样,就入去试吓。入到去都几光猛,蓝色梳化配木色櫈,几有越式风情。我哋去到𠮶阵都几多人喺度食嘢,要坐到入面,不过咁啱就喺正自助斟水机隔离,方便。我哋去到𠮶阵咁啱就系下午茶时段开始,咁梗系一人要一个下午茶再 share 食啦。我哋试咗 $42 嘅「越一生牛肉汤河」同埋 $48 嘅「老街香茅猪颈肉汤河」作为主食,两者都几好食,仲有青柠同辣椒,可以随意榨落去个汤度。佢哋啲下午茶餐仲有升级优惠,每款套餐可以加钱配一款小食,我哋就加 $28 试「红河炸虾饼」同加 $18 试埋「大勒扎肉米纸卷」,前者系一块一开二嘅炸虾饼,唔系粉红色肉𠮶款,点埋甜辣鸡酱就啱啱好,感觉冇咁热气。跟住个米纸卷就走清新路线,好清爽。再散叫 $52 嘅四只「法式牛油蒜蓉鸡翼」,一上菜都哗一声,好肥美,劲香牛油味,食落仲有蒜味,正。嘢饮方面,春哥加 $4 饮「冻柠茶」,我加 $8 饮「冻薏米水」,埋单 $200,劲饱。。。(地址:黄大仙凤凰新村环凤街12号地舖)@pho1.hk#1amfoodie #foodie #hkfoodie
(地址:黄大仙凤凰新村环凤街12号地舖)
@pho1.hk
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am黄大仙区 #钻石山 #黄大仙 #越一越南牛肉粉专门店 #越一 #越南菜 #越一生牛肉汤河 #老街香茅猪颈肉汤河 #红河炸虾饼 #大勒扎肉米纸卷 #冻柠茶 #冻薏米水 #法式牛油蒜蓉鸡翼 #黄大仙美食 #越南河粉 #牛肉河粉 #香港美食 #香港 #hkrestaurant #topcitybiteshk #1am1300 #1ambackup