2023-08-15
超级推荐嘅京都过江龙拉面店「GOGYO五行」,而家只要喺中环站H出口行2分钟就食到!餐厅播住柔和音乐,环境昏暗,门口旁有酒吧枱,中间地下有艺术摆设,每张枱有一盏小灯,环境格调一流。而且餐厅除咗拉面,仲有寿司set、串烧、沙律、小食及手工啤酒,拉面价格同其他餐厅差唔多,最平只需HK$98,但食物款式、味道、环境及享用体验真系胜人一筹!✍🏻 /Siphon(虹吸)十全高汤拉面 配 昆布渍平目茶渍饭▪️价钱:HK$198▪️美味指数:♥♥♥♥♥今次好幸运食到呢款期间限定、每日限量15份嘅特色拉面,食法新颖,而且我觉得系好成功嘅一种拉面新食法!研究开咖啡嘅可能会认识冲泡咖啡时常用嘅「虹吸式制法」,呢款拉面用咗同样道理,畀你喺享用拉面前欣赏整个虹吸过程,等待高汤萃取多款由日本鱼干片熬制嘅汤底,包括日本鲣鱼片、鲭鱼片、昆布等🐟✨完成虹吸式制法后,高汤传来阵阵鲜香鱼干味,配以较幼身嘅中太面,完全唔觉油腻。留咗啲汤待后续享用「昆布渍平目茶渍饭」,真系将成碗汤饮晒㗎👍🏻✨除咗汤底用心,仲有极致奢华嘅配料,包括慢煮肩肉叉烧、溏心蛋、紫菜,同埋最意想不到嘅矶煮饱鱼,配埋柠檬汁,滋味弹牙!其实除咗配料,仲有一碗同
▪️价钱:HK$198
▪️美味指数:♥♥♥♥♥
其实除咗配料,仲有一碗同样奢华嘅「昆布渍平目茶渍饭」,内含配料包括帆立贝、元贝、金华火腿等,只要将拉面剩低嘅高汤倒入茶渍饭,味道立即升华,呢碗茶渍饭先系精华所在啊😍✨
✍🏻 /五行焦香味噌拉面
▪️价钱:HK$108
▪️美味指数:♥♥♥♥♥
呢款系GOGYO五行嘅招牌拉面,配有2片叉烧、木耳、葱花等,面条比较粗身弹牙。相比外间嘅同款拉面,呢度嘅汤底调味真系啱啱好,唔会过份浓郁,带有神秘感嘅黑色汤底散发浓郁焦香同微微烟熏味,风味同层次感都好丰富有一种「终于食到唔洗成日饮水嘅拉面」嘅感觉😆✨
✍🏻 /“Luigi” Truffle Fries
▪️价钱:HK$58
▪️美味指数:♥♥♥♥♥
本来以为系会配黑松露酱,但原来系直接将黑松露调味料混合咗落薯条度。不得不赞嘅黑松露系呢种简单做法都成功令人一啖接一啖咁食落去,而且薯条炸得非常香脆,连小食都咁掂点可以唔推荐㖞🍟✨
✍🏻 /GOGYO x HEROS PHASES
▪️价钱:HK$68
▪️美味指数:♥♥♥♥♥
男友系都话要饮返杯,就拣咗呢杯比较有特色嘅酒,融入咗日本花椒同柚子味。我试咗少少,饮落顺口,但又带有小小甜辣嘅刺激感,配黑松露薯条唔错🍻✨