2023-06-10
树荫下有一个啊婵,坐在我身边~今次唔驶飞去日本,系太子依间居酒屋就有樱花睇啦!餐厅内竟然有一棵樱花树,可以比客人打卡,更加设有塌塌米座位,宽敞舒适,真系好有日本feel 。餐厅主打串烧,锅物等食物,好啱同朋友收工过来饮杯,食小食,放松下。餐厅位置都好方便啊,位于太子地铁站附近,起码唔使成电车跨过大海,未有假去日本,今个假期就去呢度感受吓先啦!==============================〖 鸡皮串🍢 〗💰𝟑𝟖 | 🜸 𝟑.𝟕/𝟓平时唔食鸡皮嘅我,都觉得依个好好食。鸡皮炸到好脆身,食落系嗦嗦声,香脆嘅口感完全抵消了鸡皮淋pat pat, 肥腻嘅感觉。经过油炸,逼番出啲脂坊,油脂好香。〖 鸡翼🍗 〗💰𝟓𝟖 | 🜸 𝟑.𝟒/𝟓鸡翼冇经过特别腌制,简单用盐同埋日式烧汁做吊味,更能品尝到鸡肉嘅原汁原味,带有少甜。肉质虽然唔算好嫩滑,但烧完之后更juicy。〖 烧小御握(饭团)🍚 〗💰𝟐𝟓 | 🜸 𝟑.𝟓/𝟓日式饭团总系比人一种幸福嘅感觉。依个饭团冇特别嘅配料,单纯嘅珍珠米,配上烧汁,然后攞去烘烧。烧过后饭焦好香好脆,配上少少烟韧嘅饭粒,好有口感。加上烧汁后都令饭团更有甜味。虽然饭
树荫下有一个啊婵,坐在我身边~
〖 鸡皮串🍢 〗💰𝟑𝟖 | 🜸 𝟑.𝟕/𝟓
〖 鸡翼🍗 〗💰𝟓𝟖 | 🜸 𝟑.𝟒/𝟓
〖 烧小御握(饭团)🍚 〗💰𝟐𝟓 | 🜸 𝟑.𝟓/𝟓
日式饭团总系比人一种幸福嘅感觉。依个饭团冇特别嘅配料,单纯嘅珍珠米,配上烧汁,然后攞去烘烧。烧过后饭焦好香好脆,配上少少烟韧嘅饭粒,好有口感。加上烧汁后都令饭团更有甜味。虽然饭团配料简单,但就会另人觉得平凡但满足。
〖 寿喜烧牛肉锅(2人前)🍲 〗💰𝟏𝟐𝟖 | 🜸𝟑.𝟕/𝟓
寿喜烧味道浓郁,汤底虽然有少少油,但好甜,好正宗嘅日式锅物。配料都算丰富,有野菜,金菇菜,豆腐,仲有四大块安格斯牛肉。
牛肉薄得来颇有口感,牛味好浓。豆腐都好滑身。整过来讲都不错,两个人都够食。
〖 厚烧玉子🥚 〗💰𝟒𝟐 | 🜸 3.8/5
第一次食正宗嘅玉子烧,玉子烧甜甜地,充满蛋香,而且好大旧,咬落去,成口都系蛋好满足。口感偏向实身,但唔会觉得鞋,反而好有口感。
〖甜话梅车厘茄🍅 〗💰𝟐𝟖 | 🜸 𝟑.𝟐/𝟓
依个用来做开胃菜真系一流!车厘茄本身已经微酸带甜,仲要系车厘茄中间放左话梅,令到个酸味更有层次!只系摆近个鼻,已经闻到好酸,但放落又出奇地甜㖞!几意想不到。另一个特别就系车厘茄本身经过雪藏,上碟时都有旧冰保冷,令口感更清新!
〖 烧水果卷物盛合-豚🍍 〗💰𝟓𝟖 | 🜸𝟑.𝟖/𝟓
依个水果盛合系餐厅嘅招牌菜式。豚肉切得好薄,有嚼劲得来完全唔会韧同鞋身。豚肉本身已腌制过同洒左黑椒,就咁食已经好惹味。水果盛合仲有菠萝,水蜜桃同埋荔枝,可以用豚肉包住水果,再点埋特制嘅日式酱油,味道好有层次。
〖 是日清酒🍶 〗💰𝟔𝟖 | 🜸 𝟑.𝟗/𝟓
今次试嘅系「信洲龟龄」,系日本清酒当中都相当受欢迎嫁。我地都好少饮清酒,但依款都相当易入口,入口米味浓郁,酒味温和,相当有层次。饮一啖,即刻感到烦恼暂退啊。
——————————————————————————
评分🌟(10分最高💯)
价钱💰: 8/10
🔍 想揾同类型嘅餐厅𓂀✍
⌫ #eatwithnous_太子
⌫ #eatwithnous_cafe
⌫ #eatwithnous_黄店
#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #cafe #hkcafe #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #burger #cafehopping #foodoftheday #串烧 #美食 #相机食先 #居酒屋 #吃货 #打卡 #手机食先 #太子美食 #饿居 #日式