重庆大厦庆方Food Court 入口附近有间poke,庆方初开张时都有食佢㗎啦,当时觉得几好食都想写食评(但太多篇要写遗忘咗),点知今次再食令我惊喜同决定俾返个好评。💡吞拿鱼 + 八爪鱼 (60克)  寿司饭 (紫洋葱 + 青瓜 + 蟹籽) + 青柠辣酱 $148吞拿鱼新鲜细嫩,加埋八爪鱼弹牙又有海水味,两个肉类都唔错,青柠辣酱好惊喜,酸酸辣辣好开胃,个人劲推荐要配青瓜,爽脆调和返腻感,唔怕辣可以点紫洋葱,辣劲好配吞拿鱼,蟹籽就补足返咸味。💡三文鱼 + 寿司饭拼沙律菜 (紫洋葱 + 青瓜 + 腌萝卜) + 果仁芝麻酱 $108好似我咁又要食又怕太饱,半饭半沙律系一个好选择,三文鱼油香同饭好夹。芝麻酱一定冇得输啦,但最钟意嘅系除酱之外,都有唔同嘅干调味料,有红椒粉、黑白芝麻等,所以唔洗好多酱,每一啖都依然有调味,唔洗咁腻。💡热红枣茶 & 玫瑰茉莉花茶呢排天气突然转冻,食咗鱼生都唔想再饮冻嘢,有茶饮吓真系好正~冇谂过短时间都会换menu同餐具,今次份量比上次多唔少,酱汁更为轻盈,餐具都靓咗好多~点影都靓!一间不断追求进步嘅餐厅真系值得一赞!

💡热红枣茶 & 玫瑰茉莉花茶

2023-12-17