2023-12-05 1130 浏览
🍘🤎【 盔匠 】🤎🍘⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄石门近日开咗间好有特色嘅小店,名叫「盔匠」,主打荆州锅盔、乳酪奶昔、乳酪粒,劲特别㖞😲「锅盔」闻所未闻,究竟系乜嘢❓🤔 原来系一种又薄又脆嘅烧饼,系湖北荆州市嘅传统民间小食,口味有咸有甜🍘🌟牛肉锅盔($43)老板预先将馅料包入面团之中,客人order后便将面团取出,用擀面杖压平,再撒上白芝麻,然后放入瓮炉内壁,烤至香脆🔥睇住老板嘅制作过程,就好似睇表演一样,别有一番乐趣🥳我拣咗「牛肉锅盔」🐂 好大一块,仲大过我块面😂 面皮烤至微焦,香酥脆口,令人食唔停口😋牛肉馅味道微辣,香浓惹味,真系好食🌶️👏🏻🌟开心牛油果乳酪奶昔($44)老板话平时最受欢迎系「原创牛油果乳酪奶昔」,但我钟意口感层次丰富,所以拣咗加埋开心果碎的「开心牛油果乳酪奶昔」🥑 Milkshake质感细滑creamy,仲加入大量牛油果果肉,真材实料,呢个价钱物有所值🫶🏻🌟厚切乳酪粒($40/10粒)店内另一款千奇百趣嘅食品系「厚切乳酪粒」🤍颜色造型五彩缤纷,口味多样,包括:百香芒果、红绒芝士、牛油果、水蜜桃、绿茶Oreo、士多啤梨等🥭🍓🍑🧀 而最「打卡able」嘅一定系麻雀造
🍘🤎【 盔匠 】🤎🍘

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🌟牛肉锅盔($43)
睇住老板嘅制作过程,就好似睇表演一样,别有一番乐趣🥳

🌟开心牛油果乳酪奶昔($44)

🌟厚切乳酪粒($40/10粒)
店内另一款千奇百趣嘅食品系「厚切乳酪粒」🤍颜色造型五彩缤纷,口味多样,包括:百香芒果、红绒芝士、牛油果、水蜜桃、绿茶Oreo、士多啤梨等🥭🍓🍑🧀 而最「打卡able」嘅一定系麻雀造型嘅原味乳酪粒🀄️口感软糯丝滑,好睇又好食☺️🌈

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🐂牛肉锅盔($43)
🥑开心牛油果乳酪奶昔($44)
🍼厚切乳酪粒($40/10粒)

🔥优惠:
▪️锅盔+饮品套餐立减$5‼️

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:盔匠 (沙田)
沙田石门安群街3号京瑞广场1期地下G06A号舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相机食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅游 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami石门 #石门美食 #盔匠 #荆州锅盔 #锅盔
2023-11-16
外卖自取