2020-12-01
之前去过k11入面嘅Curator,今次就去咗佢哋元组主店喺坚尼地城嘅Lex Coffee✨ 比起白雪雪蓝色风依度嘅装修更加偏温暖色系,入边仲有唔少画、,画作挂喺场上又有放置艺术风摆设,最重要系楼底真系好高令人坐得好舒服啊🍃环境体验真系好chill========================慢煮三文鱼扒 $198真系好高质,我哋两个食完一啖表示完全停唔到口🤩 以慢煮方法将三文鱼煎得相当香脆,由脆身嘅三文鱼皮黑盖着入口即溶嘅三文鱼鱼肉,入口油脂感满满亦保持到唔会overcooked! 配菜包括充满三文鱼油香嘅菠菜、茄子片仲有perfectly match嘅鱼籽,咸香嘅combination绝对令人回味💕大虾意粉 $158扁意粉挂汁能力唔错,每条都带有番茄香又几弹牙,剥壳大虾数落有5-6只亦颇为爽口意式提拉米苏 $68心心念念嘅招牌tiramisu!! 上枱时咖啡味已经扑鼻而来,再伴随后韵嘅酒香,同香滑嘅mascophone cheese互不抢戏,亦发现手指饼比平日食到嘅更淋身少少,但我又几钟意依种偏湿润嘅口感😚========================巧味道指数👅:👧🏻👧🏻👧🏻
慢煮三文鱼扒 $198
锡荷包指数💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服务正指数👩🏻🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
环境靓指数👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 Lex Coffee (西环)
西环坚尼地城卑路乍街100号地舖