相信一般都市人假日都希望远离繁嚣,到海边走走过慢活人生,而我亦都唔例外,不过,舟车劳动去沙滩未免有点辛苦,所以,我选择到城市中既绿洲 - 观塘海滨长廊过一个悠闲星期六。其实观塘海滨长廊除咗景靓之外,沿途仲有餐厅,我今次就去咗La Pizza Express开餐。La Pizza Express 顾名思义就知道主打Pizza,另外,仲有三文治、沙律及小食等选择。我随意点咗3款食物,同bff一齐食,包括: 素牛肉芝士薄饼、烟三文鱼凯撒沙律及牛仔肠。素牛肉芝士薄饼薄饼入口香脆,有阵阵焦香味,而pizza上面舖满咗素牛肉,芝士,仲有车厘茄,味道有d似平日食开既肉酱蕃茄汁,但素牛肉既肉味反而比较浓郁,配埋芝士既香味,赞。烟三文鱼凯撒沙律烟三文鱼份量非常多,入口充满烟熏同埋咸香味,而凯撒沙律罗马生菜口感爽脆清新,夹住香脆既面包粒粒,同埋酸酸甜甜既车厘茄,令人越食越开口。牛仔肠牛仔肠胆衣香脆,入口唔会有一般肠仔既重油腻感,相反,牛仔肠即肉味好浓厚,加埋沙律一齐食,感觉好match。

素牛肉芝士薄饼

烟三文鱼凯撒沙律