L'AMOUR

【⛲️L'AMOUR|大埔神秘惊喜Fine Dining午餐】L'AMOUR来自法文「爱」,爱自己才可以有能力爱他人,承载别人的爱!我当然要首先带自己食一餐丰富午餐啦!锡吓自己😘餐厅位于太和路,太和中心一带是我近期最爱嘅美食区,估唔到连高级法国菜都有!餐厅门面用上电子磨砂玻璃,外面嘅路人唔会望到入嚟,私隐度十足,立即有种星级感觉。食咗咩? 💜Set Lunch再加少少🩵À la carte😝💜蝶豆花木鱼清汤鲷鱼刺身▫️出色必点▫️原身木鱼清汤用上蝶豆花紫色,木鱼汤与鲷鱼刺身的清甜不在话下,神秘嘅时刻出现,只要将倒入柠檬汁,汤色立刻变成粉红色!好开心又兴奋,柠檬汁更加能带出鱼嘅鲜味!厨师天才呀!..💜波特酒酿葡萄法式鹅肝冻▫️出色必点▫️细细杯底层系新鲜水果,青提以酒酿过,仲有蓝莓、芒果及奇异果。鹅肝冻一小球,好似雪糕咁!唔好睇少呢小小一球,每次取少少分量嘅鹅肝冻,一啖加入一款水果,每次都有唔同嘅口感同回味!(非官方食法分享)..💜是日餐汤 磨菇汤轻柔顺滑,不太咸,忌廉味浓。..💜慢煮西班牙黑毛猪焦糖苹果非常欣赏慢煮嘅黑毛猪,入口轻松松化猪味好香,切一口焦糖苹果夹住食,酸甜口味拉低返个肉腻感觉。.

食咗咩?
💜Set Lunch再加少少🩵À la carte😝

💜蝶豆花木鱼清汤鲷鱼刺身
▫️出色必点▫️

💜波特酒酿葡萄法式鹅肝冻
▫️出色必点▫️

💜是日餐汤 磨菇汤
轻柔顺滑,不太咸,忌廉味浓。

💜慢煮西班牙黑毛猪焦糖苹果

💜美国安格斯肉眼扒
摆盘清脆干净,4成Medium Rare刚刚好,扒牛味意想不到嘅浓,直逼熟成Dry-aged beef效果。

🩵极品海胆鱼子酱多士
海胆饱满度十足,肥嘟嘟又新鲜,配上鱼子酱份外矜贵。3件上,一人一件后系会食过返寻味。

🩵北海道带子刺身沙律
青柠泡泡好可爱,食用花衬上北海道带子刺身,厚切做沙律好开胃。

🩵自家制蟹饼柠檬忌廉汁
蟹饼即炸,外脆内软,蟹肉丰富,蟹饼面头放上柠檬泡沫各柠檬忌廉汁,酸甜可口,继续梦幻感觉。

💜芒果芝士蛋糕
跟餐是日甜品,本身好饱㗎,但甜品真系用第二个胃消化㗎!全清!

🩵🍹Cocktail - Rainbow🌈
「鲜色夺人」,彩虹色真系好靓,青柠鲜橙西柚口味,易入口。

🩵🍹Cocktail-Rose
最想见到「烟波波」嘅出现,Drink list内有三款cocktail 都有烟波波效果,我哋拣咗Rose。
Rose

2023-11-16