🇭🇰 世记上海面店@ 𝕋𝕒𝕚 ℙ𝕠 由细食到大嘅熟食中心(前身系大排档嚟㗎!)🏢以前幼稚园已经去大排档个边,到中学、读U同做野,Weekend又会去食野。咁啱Weekday放假,决定入大埔墟食返碗面同渴求咗好几日嘅西多士🤤🔸 炸鸡翼粗面/炸猪扒幼面 $𝟒𝟎熟食中心有潜规则大家都知。嚟到世记如果要饮野,就可以坐喺苏记、林记、添仔记、铨仔记。识食一定系食粗面,但男朋友竟然嗌幼面🤯个人认为粗面有口感同饱肚得多,而且世记唔会煮得太淋,有咬口面芯又唔会生🍜汤底较淡,面头洒咗葱碎及要咗少少辣椒油。怕辣的我极后悔要咗辣椒油🌶少少都搞唔掂。炸鸡翼就一定油腻㗎啦,一上枱外皮脆卜卜,咬落劲juicy😋炸完嘅鸡翼依然多汁唔会干争争。最厉害系炸浆唔会厚,薄薄一层已经好够。不过真系要衬热食,冻咗仲油而且唔脆了。
🇭🇰 世记上海面店@ 𝕋𝕒𝕚 ℙ𝕠

🔸 炸鸡翼粗面/炸猪扒幼面 $𝟒𝟎