2024-06-03
今次我地去咗石门按摩之后,去咗日式餐厅Yatai Plus医肚。虽然舖仔细细,但都坐得舒服。见门口贴左唔少甜品舖头,但实在太肚饿喇,所以今次主攻煮食先。见到有main menu 同二人餐menu,二人餐主要嘅食物系main menu 都揾唔到,所以今次决定试吓个「春の祭套餐」,盛惠$438。(‼️重点系,后来谂住上openrice写review嘅时候,发现 原来可以预定二人餐,book枱有优惠之外,二人餐都平啲,😿😹$372,大家唔好重蹈覆辙喇~)ᗦ↞◃ ….….. ᗦ↞◃ ….….. ᗦ↞◃ ……… ᗦ↞◃ ………✨1) 百香果•柠檬春日特饮呢杯特饮真系超级清新!百香果嘅酸甜味同柠檬嘅清香完美结合,饮落去好解渴,仲有一啲小小嘅气泡,令整体口感更丰富。(不过我见menu 上面有其他特饮,哩款就普普通通,不过不失。)✨2) 花の盛(三文鱼、吞拿鱼、帆立贝、鲷鱼)呢个刺身拼盘真系无得输,摆盘超靓,鱼生新鲜!✨3) 他他吉列广岛蚝广岛蚝炸得金黄香脆,外层脆口但内里嫩滑,完全唔干,仲保留住蚝嘅鲜味。配埋他他酱一齐食,夹!酸甜得宜!(喵女决定用quota食嘅炸嘢)✨4) 蒜香牛肉茄子呢道菜真系出乎
✨1) 百香果•柠檬春日特饮
✨2) 花の盛(三文鱼、吞拿鱼、帆立贝、鲷鱼)
呢个刺身拼盘真系无得输,摆盘超靓,鱼生新鲜!
✨3) 他他吉列广岛蚝
✨4) 蒜香牛肉茄子
呢道菜真系出乎意料!本身以为会好细碟,点知唔算细,牛肉嫩滑入味,茄子煮到啱啱好,吸晒蒜香同牛肉汁,入口即溶。
✨5) 海鲜锅
海鲜锅材料丰富,有虾、有蚬,最估佢唔到系有鲜鱼片,配埋白饭一齐食,真系暖胃暖心,好正!
✨6) 迷你豚角丼
二人餐上菜次序似去饮,最后先上饭,已经好饱,但size大概系屋企饭碗,上面有几块好香嘅豚角,之前有主要系蛋白质,所以都系食晒!豚肉煮得好入味,肉质嫩滑,肥瘦相间,唔会觉得太油腻。配埋寿司饭一齐食。适合唔系好饿嘅时候食~
✨7) MÖVENPICK®雪糕
食完正餐再嚟一球MÖVENPICK®雪糕,真系完美嘅ending。
😻吸喵指数:8
/10
🤍日式小店
🤍丰富二人餐
📍Yatai Plus
地址:沙田石门安群街3号京瑞广场1期1楼150号舖
#hkfoodie #HongKong #homekong #hongkongfoodie #美食